Lokali nastavljaju da gase muziku

Lokali u užem i širem centru Novog Sada, kao i na Bulevaru oslobođenja ugasili su muziku u sredu u podne u znak protesta protiv visokih naknada koje uzimaju Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS).
Lokali u užem i širem centru Novog Sada, kao i na Bulevaru oslobođenja ugasili su muziku u sredu u podne u znak protesta protiv visokih naknada koje uzimaju Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

"Akcija će se dalje nastaviti sve dok ne budu ispunjeni zahtevi koje je po zakonu bio u obavezi da ispuni Zavod za zaštitu intelektualne svojine, odnosno da oformi Komisiju i pregovara sa nama", objašnjava sekretar Udruženja ugostitelja, Tihana Vidaković.

Vlasnik poslastičarnice "Mocart", Dragan Stanojević, kaže za naš radio da su njihovi gosti pozitivno reagovali na protest. On se ipak nada da do sledećeg protesta neće doći.

"Ja se nadam da će uspeti da se dogovore, da ne bi morali da gasimo muziku 22. januara ili da u potpunosti izbacimo muziku 22. februara", navodi Stanojević. On kaže da se protestu priključio jer SOKOJ i OFPS uzimaju previsoke naknade.

"Naknada za lokale od oko 50 kvadrata je oko pet hiljada dinara mesečno. U Evropskoj uniji cena za istu kvadraturu je oko 15 do 20 evra, što je otprilike dve hiljade dinara. Ne može niko da me ubedi da je u Evropskoj uniji to lakše platiti nego u Srbiji", smatra Stanojević.

Poslodavci zahtevaju da se formira Komisija za autorska prava kao i da se ispita kome i kako odlazi novac koji korisnici uplaćuju SOKOJ-u i PFPS-u. Sledeća akcija će biti 22. januara kada će lokali muziku ugasiti na ceo dan. Ukoliko se ni onda ne ispune zahtevi ugostitelja, 22. februara će muzika biti ugašena za stalno.

  • Salamander

    23.12.2010 10:50
    Džabe priča
    Dok ova vlast ne padne, mi padamo.
    Dokle ćemo da trpimo, videćemo.
    Čim ljudi još uvek trpe, dobro im je.
    Kad zaćute i stisnu zube, onda bež~te noge...
  • ja

    23.12.2010 06:16
    Sve je to zbog sela i Brda!
  • 23.12.2010 02:55
    A da se vi lepo preselite iz grada u sela? Tamo samo 'tičice cvrkuću...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti