FOTO: Otkriven spomenik azerbejdžanskom umetniku

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Boris Tadić i Ilham Alijev, otkrili su danas u Novom Sadu bistu azerbejdžanskog kompozitora Uzeira Hadžibejlija.
Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Boris Tadić i Ilham Alijev, otkrili su danas u Novom Sadu bistu azerbejdžanskog kompozitora Uzeira Hadžibejlija.

Na kej je nešto pre 10 sati, odnosno skoro sat vremena nakon što je najavljeno, prvo došao predsednik Srbije, a potom i predsednik Azerbejdžana. Osim njih, okupljenim građanima i novinarima obratio se i gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, a svečanost je propraćena nastupom gudačkog orkestra.

Na granitnoj spomen ploči, na azerbejdžanskom i srpskom, ispisan je tekst: "Memorijal velikom azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju, koji simboliše prijateljstvo između srpskog i azerbejdžanskog naroda, izgrađen je na inicijativu i uz podršku predsednika Repulike Azerbejdžan Ilhama Alijeva i uz učešće Grada Novog Sada".

Kako je saopšteno iz Gradske kuće, radovi na izgradnji i uređenju memorijala na Beogradskom keju počeli su 15. marta 2011. godine, a tokom radova obavljena je rekonstrukcija donjeg dela keja, kao i radovi na jačanju bedema, postavljene su betonske ploče i klupe, a renovirane su stepenice i stubovi. Na gornjem delu keja izgrađen je teren obložen granitom površine 50 kvadratnih metara sa 14 dekorativnih fontana, opremljenih savremenom fibro-optikom, granitnim postoljem i bistom velikog azerbejdžanskog kompozitora, Uzeira Hadžibejlija, navodi se u saopštenju i dodaje da je bronzana bista izrađena u Bakuu.

Memorijal i teritorija oko njega obezbeđni su svom neophodnom opremom, uključujući i video nadzor i bežični internet, a pešačka zona napravljena je sa stazama od bele rizle. Zasađeno je zelenilo, posađeno je cveće, dekorativno žbunje i drveće, a postavljeni su i jarboli sa državnim zastavama Srbije i Azerbejdžana.

Poznat propagandni potez

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže direktor azerbejdžanskog servisa ove medijske kuće Kenan Alijev, otvaranje spomenika u zemljama koje nemaju veze sa Azerbejdžanom je metod političke propagande koji je vrlo dobro poznat u toj zemlji.

"U Azerbejdžanu se već šalimo pa kažemo da bilo koja zemlja kojoj je potrebna nafta ili gas samo treba da nazove neku ulicu po nekoj ličnosti iz naše istorije, podigne mu spomenik ili nazove neki park po njemu i dobiće tražene resurse. Dakle, ovo je definitivno propagandni potez kako azerbejdžanske tako i srbijanske vlade", zaključuje Alijev.

Dvojica predsednika juče su otvorili obnovljeni Tašmajdanski park u Beogradu, gde su zasadili drvo prijateljstva i otkrili spomenike bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i srpskom književniku Miloradu Paviću.

Podsetimo da je Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio prošle godine inicijativu ambasade Azerbejdžana za postavljanje spomenika, a za lokaciju je izabran je Beogradski kej. Kako kažu, inicijativa je odobrena kao izraz namere jačanja odnosa između dveju republika. Hadžibejli je napisao himnu Arezbejdžana, otvorio je prvu muzičku školu u toj zemlji, a tvorac je i prve muslimanske opere "Lejla i Majnun".

 

  • S.

    12.06.2011 18:13
    Ne razumem zasto sada toliko kritike. Meni licno ne smeta, covek je bio bitan za Azerbejdzan i kulturu uopste, ne vidim nista lose u tome. Jedino je Beograd lose prosao sa spomenikom Hejdaru Alijevu.
  • Goran

    11.06.2011 08:20
    Dokle
    Diktatori!
  • Vojislav Koštunica

    11.06.2011 08:02
    Neobavešten
    Jel to pobednik eurosonga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti