Bivši pokrajinski sekretar Dragoslav Petrović na švajcarskom računu imao 1,9 miliona franaka

Bivši potpredsednik Pokrajinske vlade Dragoslav Petrović imao je 1,9 miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona evra) na računu u Kredi Svis banci.
To pokazuju podaci procureli u okviru međunarodnog projekta "Švajcarske tajne", u kojem je KRIK učestvovao. 
Dok je bio pokrajinski sekretar, Petrovića je Srpska napredna stranka prijavila tužilaštvu za zloupotrebe prilikom dodele sredstava iz budžeta, a tužilaštvo je odbacilo prijave i konstatovalo da nije utvrđeno da je Petrović ostvario imovinsku korist. Petrović kaže za KRIK da nikad nije posedovao račun i da su mu "svašta podmetali". 
Dok je bio na funkcijama pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj i potpredsednika Pokrajinske vlade Petrović je imao račun u Švajcarskoj, pokazuju procureli bankovni podaci koje prenosi KRIK. 
 
Račun je otvoren 2010. godine, a najviše novca na njemu bilo je krajem 2015. godine - 1,9 miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona evra). Račun je zatvoren nekoliko meseci kasnije, pokazuju procureli bankovni podaci. U to vreme Petrović više nije bio funkcioner, pošto je sa mesta pokrajinskog sekretara sišao 2014. godine.
 
U kratkom telefonskom razgovoru za KRIK Petrović kaže da nije imao račun i da ne zna ništa o novcu na njemu.
 
"Nisam imao. Imao sam milion spletki u politici godinama. Šta su mi sve radili u ono vreme, toga sam se otarasio... Ne želim da se vraćam više, objašnjavam ko je kome šta radio, ko je kome podmetao i kako je bilo", rekao je Petrović za KRIK. 
 
Petrović je deset godina bio pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj - od 2004. do 2014, a poslednje dve godine bio je i potpredsednik Pokrajinske vlade. Na ovim funkcijama bio je dok je na vlasti bila Demokratska stranka i bio je blizak saradnik tadašnjeg predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića.
 
Nije poznato poreklo novca na tajnom računu u Švajcarskoj, a sudeći po Petrovićevim primanjima koje je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, on je mogao da zaradi mali deo ove sume i to pod uslovom da nije ništa trošio. 
 
Petrović je mesečno zarađivao, pokazuju podaci koje je prijavio Agenciji, oko 2.500 evra. Osim plate pokrajinskog sekretara, primao je i platu i honorare od Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu gde je radio kao profesor.
 
Osim toga, Petrović Agenciji nijednog trenutka nije prijavio da poseduje ušteđevinu u banci, sudeći po informacijama objavljenim na sajtu ove institucije.  
 
Iako je kao građanin Srbije bio dužan da od Narodne banke zatraži dozvolu kako bi otvorio račun u inostranstvu, prema informacijama koje je KRIK dobio od ove institucije, Petrović to nije uradio.
 
Švajcarska banka Kredi Svis nije odgovorila na pitanja novinara o konkretnim računima i klijentima. Samo je saopštila da "posluje u skladu sa svim globalnim i lokalnim zakonima i propisima".
 
Ceo tekst KRIK-a o imovini Dragoslava Petrovića možete pročitati u tekstu na OVOM LINKU.

Komentari 106

  • Jakov

    27.02.2022 21:15
    Asomakum
    Da nije neko i Petrovicu otvorio u Svici racun sa ukradenom licnom kartom....ha ha.....
  • Милан

    26.02.2022 16:12
    Нема разлике међу корумпираним политичарима. Називи странака су небитни, корупција цвета под окупацијом!
  • Grinder

    25.02.2022 12:20
    @Dreamer
    "Kakvi malogradjanski komentari, narocito od strane "akademske zajednice" bez trunke integriteta."

    Ko je iskazao svoj integritet tog je Dekan otpustio. A decu treba prehraniti, rate platiti, jer ako ne platiš dolaze ti korpulentni uterivači da ti oduzmu imovinu.

    Brajko, lako je kurči*i se preko interneta, dok ti pišeš, gnjide zasedaju na rukovodeća mesta i okružuju se poslušnicima. U toj atmosferi ne vredi ni što si moralan ni što si pošten, sutra će neko sa kupljenom diplomom da te izbaci sa posla i onda si gotov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti