Košarkašice Srbije osvojile zlato na Evropskom prvenstvu

Košarkašice Srbije pobedile su Francusku u finalnom meču na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, rezultatom 76:68.

Košarkašice Srbije pobedile su Francusku u finalnom meču na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, rezultatom 76:68.

Ovo je prvo zlato u ženskoj košarci u istoriji naše zemlje.

Srbiju su do pobede predvodile sjajne Ana Dabović sa 25 poena i Sonja Petrović sa 22 i osam uhvaćenih lopti. Danijel Pejdž ubacila je 12 poena, a imala je osam skokova. U ekipi Francuskle najefikasnija bila je Gruda sa 16 poena, jedan manje ubacila je Čačuang, a sa 13 poena utakmicu je završila Dumerc.

U prvoj četvrtini i jednu i drugu ekipu dobro je služio šut, viđena je velika borba i agresivna odbrana. Francuska je imala malu prednost, da bi se u finišu četvrtine serijom 7:0 "odlepila" na sedam poena 22:15.

Srbija je trojkama držala priključak na početku druge četvrtine, ali usledio je pad u igri koji su Francuskinje iskoristile da vrate prednost stečenu u prvoj četvrtini. Sonja Petrović predvodila je našu reprezentaciju, ali je Francuska čuvala prednost. Maljkovićeva se odlučila za zonsku odbranu za koju protivnice nisu imale rešenje, pa Srbija u finišu poluvremena stiže do vođstva 33:32.

Treća četvrtina u potpunosti je pripala Srbiji koja je uglavnom imala sedam poena prednosti, ali se u finišu Francuska konsolidovala i smanjila zaostatak na minus četiri (53:49). Milica Dabović se povredila u trećoj četvrtini i posle toga ušla je u igru samo u finišu kako bi sa saigračicama proslavila pobedu.

Srbija je kontrolisala igru i u poslednjoj četvrtini, Francuska je u nekoliko navrata zapretila, ali nije uspela da prelomi rezultat. Srbija je do kraja povećavala rezultat i imala i deset poena prednosti da bi do kraja bez problema meč privela kraju.

U borbi za treće mesto Španija je ubedljivo savladala Belorusiju 74:58.

Naše devojke, koje su već ostvarile neverovatan uspeh i obezbedile kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju 2016 godine, domogle su se prvog zlata u istoriji naše zemlje – posle četiri srebra i dve bronze u prošlosti.

 

  • Bot Hehemot

    29.06.2015 06:42
    Najlepše otpevana himna otkad se peva ova himna. Momenat kad ceo tim od srca peva... baš lep prizor, namesto nemuštih mrmljanja kroz zube na koje smo navikli.
    Bravo za devojke!
  • 28.06.2015 23:07
    ns
    Ko je ljubomoran pa lupa minuse?!
  • 28.06.2015 21:13
    DA LI JE NA JARBOLU BILA SRPSKA ZASTAVA?
    Bravo za naše "zlatne devojke", ali da li ste primetili da je organizator u Budimpešti na pobedničkom jarbolu umesto srpske zastave sa grbom stavio trobojku bez grba - kao da je ruska zastava ?
    Slučajno ili namerno, tek treba pažljivo pregledati snimak intoniranja himne i kadrove usmerene ka zastavama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).