Grejpfrut je višestruko zdrav, ali ipak budite oprezni

Grejpfrut je zdrava tropska voćka gorkog ukusa koja ima niz prednosti za ljudsko zdravlje - pun je C vitamina, pomaže u borbi protiv prehlade i kod srčanih bolesti, ubrzava metabolizam... Međutim, krije i nekoliko opasnosti.

Grejpfrut sadrži antioksidanse koji pomažu kod obnavljanja oštećene kože i u borbi protiv bora. Takođe, sadrži spermidin za koji mnoge studije pokazuju da usporava proces starenja ćelija.

Ako zadebljalu kožu na peti ili rukama prekrijete kriškom grejpfruta na bar deset minuta, vaša koža će postati mekana i nežna. Ukoliko želite da poboljšate izgled svoje kože, jednom nedeljno napravite grejpfrut masku za koju su vam potrebni kašika meda, šolja zobene kaše i sok od pola grejpfruta.

Hemijska svojstva grejpfruta snižavaju nivo insulina u krvi, ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje. Dr Taz Bhatia, specijalista za žensko zdravlje, prehranu i gubitak težine, preporučuje da popijete čašu soka od grejpfruta kako biste smanjili apetit.

Ovo voće takođe ima antiseptička svojstva, a bogatstvo vitamina i minerala koje sadrži hrane ćelije kože, sužavaju pore i oslobađaju kožu viška ulja. Ukoliko imate problema s masnom kožom potražite proizvode koji sadrže grejpfrut.

Konzumiranje grejpfruta korisno je i za sprečavanje razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici iz Izraela sproveli su istraživanje nad 57 muškaraca i žena obolelih od srčanih bolesti čiji organizam nije reagovao na lekove za smanjenje holesterola. Konzumiranjem grejpfruta uspeli su da regulišu holesterol, kao i da snize nivo masnoće i triglicerida u krvi.

Bez obzira na ovo, postoje situacije u kojima ne smete jesti grejpfrut. U interakciji s nekim lekovima ovo voće može ometati rad jetre.

Grejpfrut sadrži hemikalije koje pojačavaju delovanje leka. Uzimajući jednu tabletu uz čašu soka od grejpfruta ekvivalentno je uzimanju pet tableta s vodom.

Grejpfrut ili sok od grejpfruta mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata pre ili nakon što popijete lek.

Grejpfrut takođe povećava nivo kalcijum oksalata koji može uzrokovati stvaranje bubrežnog kamenca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.