Pivo bolje ublažava bol od lekova

Prema rezultatima nove studije, ispijanje piva delotvornije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje lekova protiv bolova.
Pivo bolje ublažava bol od lekova
Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta u Grinviču otkrili su da konzumiranje piva može smanjiti bol za četvrtinu. Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0,08 odsto daćete svom telu "povišen prag tolerancije na bol" i na taj način će doći do smanjenja vrednosti bola.
 
"Zaključci upućuju na to da je alkohol delotvoran analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u oceni intenziteta bola. To bi moglo da objasni zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, uprkos potencijalnim posledicama na dugoročno zdravlje", objasnili su istraživači.
 
Još nije poznato da li alkohol smanjuje osećaj bola jer utiče na receptore mozga ili zato što samo smanjuje teskobu zbog čega posle mislimo kako bol nije tako loš.
 
"Alkohol možemo uporediti s lekovima poput kodeina, a dejstvo je jače nego kod konzumiranja paracetamola", rekao je doktor Trevor Tompson koji je vodio studiju.
 
Međutim, stručnjaci napominju da rezultati nove studije ne znače da je alkohol dobar za nas.
  • Ana

    07.05.2017 10:50
    Neko se opasno dao u reklamiranje piva,ovo je,u poslednje vreme, vec drugi ovakav clanak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.