Nepravilno čitamo rok trajanja: Razlika između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"

Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajanja na bacanje hrane, prema kojoj se godišnje u EU baci oko 90 miliona tona hrane, od čega se 10 odsto baci zbog oznaka trajnosti prehrambenih proizvoda, saopšteno je iz kabineta hrvatske evroposlanice Biljane Borzan (SDP).
Nepravilno čitamo rok trajanja: Razlika između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"
Foto: 021.rs
U saopštenju se napominje kako se pretpostavljalo da su velike količine bačene hrane povezane s pogrešnim označavanjem prehrambenih proizvoda i nerazumevanjem razlike između oznaka "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do", a da sada postoje čvrsti podaci i statistike na temelju kojih se mogu predložiti zakonske i druge mere za rešenje problema.
 
Upozorava se da manje od polovine građana zemalja EU razume razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do", oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom i da, iako nakon isteka ove druge oznake, hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.
 
Oznaka "najbolje upotrebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, pa npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamenili tu oznaku s "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon". 
 
"Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu da uzme u obzir", smatra Borzan.
 
Ističe da je jedan deo proizvođača obuhvaćenih velikim terenskim istraživanjem izjavio da namerno koriste kraće rokove trajanja nego što bi trebalo, jer se time štite od potencijalnih problema. Takođe, istraživanja evropskih potrošačkih udruženja pokazala su da se ta strategija ponekad koristi i kako bi proizvodi kraće bili na policama, odnosno da trgovine moraju češće da naručuju.
 
Borzan upozorava da je "dobar deo od 90 miliona tona hrane koliko se godišnje baci u EU iskoristiv i zato EU i države članice imaju moralnu i političku obavezu da preduzmu mere da se to smanji".
 
"Čak i da nema redova ispred narodnih kuhinja i činjenice da je skoro četvrtina građana u riziku od siromaštva, radi se o ogromnim količinama hrane u čijoj proizvodnji su utrošeni resursi poput vode, tla, goriva i radnih sati", zaključila je Borzan.
  • Fhjb

    17.02.2018 15:33
    Izmisljanje
    Zna se dokle je rok trajanja ovo je samo izmisljanje da mi se prodalo
  • qqq

    17.02.2018 15:12
    Nasi proizvodi svakako ne valjaju i kada su u roku .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.