Divlja banana na popisu izumirućih vrsta

Divlja banana koja bi mogla biti ključ zaštite useva jestive banane našla se na popisu izumirućih vrsta. Ova divlja banana može se naći samo na Madagaskaru, gde je ostalo još samo pet zrelih stabala.
Naučnici upozoravaju da biljka mora biti očuvana, jer bi upravo ona mogla biti presudna za budućnost banana.
 
Naime, većina banana koje se konzumiraju širom sveta su tipa cavendish, veoma ranjivih na panamsku bolest. Radi se na razvoju nove sorte, dovoljno otporne, a ujedno i ukusne.
 
Madagaskarska banana evoluirala je u izolaciji na ostrvu, odsečena od kopna. Kao takva mogla bi da ima posebna svojstva, na primer izgrađenu toleranciju na sušu i bolesti, pa i onu panamsku. "Ova banana nema u sebi panamsku bolest, pa možda ima genetska svojstva protiv bolesti", rekao je za BBC Ričard Alen iz Kraljevskih botaničkih vrtova, napominjući kako to nećemo znati dok istraživanja ne budu sprovedena.
 
A da bi istraživanje bilo sprovedeno, stablo divlje banane mora biti spaseno. Nadaju se da će tome pomoći njeno svrstavanje na IUCN-ov crveni popis ugroženih biljnih vrsta, piše HRT.
  • Zivan

    07.07.2018 09:55
    krajem šezdesetih godina tadašnje sorte banane su napadnute bolešću. Poboljšana sorta cavendish nije stradala i počela je naglo da se forsira.Posle dvadesetak sezona, ostala je gotovo jedine, a sve ostale sorte danas ne zauzimaju ni ,jedan odsto površina pod ovim voćem. Očito je velika greška osloniti se samo na jednu sortu, neophodno je proširiti asortiman banana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima