Zbog čega Bugari dočekuju Novu godinu u Srbiji?

I ove godine veliki broj Bugara će novogodišnje praznike provesti u Srbiji.
Osim destinacaija u Makedoniji, Turskoj i Grčkoj, tamošmnji turoperateri nude praznične aranžmane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i našim poznatim banjama i planinskim centrima, koje, po tradiciji porodice iz Bugarske u vreme praznika posećuju godinama.
 
Većinu ugostiteljskih objekata na jugu Srbije, za doček Nove 2017. gosti iz susedne Bugarske rezervisali su još početkom ove godine.
 
"Turisti nisu previše zahtevni, slični su našim, nema specijalnih zahetva, bitni su im dobra usluga, dobra hrana, muzika i provod", objašnjava David Stanojević iz hotela "Tami" iz Niša.
 
U Prolom i Lukovskoj banji, mesta gotovo da nema. Prve organizovane grupe stižu dan uoči dočeka.
 
"Tradicionalno, Bugari traže novogodišnje aranžmane na tri i više dana. U ovom trenutku iako još nismo dočekali 2017. već postoji interesovanje za doček 2018. godine", navodi Slaviša Jovanović, pomoćnik direktora Prolom banje.
 
Bugarska novinarka Mila Mladenova, koja godinama prati turizam, kaže da su najbrže prodati aranžmani za proslavu u Beogradu kao glavnom gradu, Nišu zbog blizine, u banjama zbog dobre usluge, a u Novom Sadu jer je nova destinacija.
 
"Jezici su nam srodni, kuhinja je slična, volimo vaše gostoprimstvo. Za naše male plate vaše cene su pristupačne. U Bugraskoj je sve skuplje", objašnjava Mladenova.
 
Trodnevne aranžmane u Srbiji sa dve svečane večere turističke agencije u Sofiji naplaćuju oko 100 evra. Za dvoje, Bugari daju polovinu prosečne plate, koja je u toj najsiromašnijoj članici EU oko 400 evra.
 
"Bugari vole da se vesele. Vole srpsku muziku i to nije od skora, već je tako dvadeset-trideset godina. Hrana je ipak osnovni razlog dolaska", navodi Rumen Sokolov, ekonomski analitičar iz Sofije.
 
Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš, objašnjava da turisti za vreme praznika toplije dane koriste za obilazak Niša. A ako je hladnije, njihov boravak se svodi na šetnju gradom i na šoping.
 
Goste Niša dočekaće bogatija novogodišnja dekoracija nego prethodnih godina. Svetleća jelka od šest metara i tzv. zvezdano nebo. Iz gradskog budžeta za te namene izdvojeno je nešto više od 11 miliona dinara. 
  • Dobrilov

    18.12.2016 17:20
    Domacinski
    Znaci imacemo goste iz Evropske Unije i ove godine. Jel da nam Bugari i drugi Juznoevropljani nisu dodelili status Evropske prestolnice kulture?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja