Bahati turisti kao štetočine uništavaju znamenitosti

Grafiti na Koloseumu, polomljeni korali, Himalaji prepuni iskorišćenog toalet-papira, polomljene skulpture zbog "selfija", izgoreli nacionalni parkovi posle lude žurke... Niko ne uništava turističke atrakcije više od turista.
Bahati turisti kao štetočine uništavaju znamenitosti
Foto: 021.rs
Mnoge znamenitosti koje su se našle na listi "100 mesta koje morate videti pre smrti" - sada zaista nestaju, jer su mnogi turisti ovu knjigu shvatili kao domaći zadatak. Neki na putovanju toliko žele da ovekoveče trenutak da ne biraju sredstva. Nedavni skandal u lisabonskom muzeju izazvao je brazilski turista, pišu "Novosti". U nameri da napravi što lepši "selfi" sa Svetim Mihailom, oborio je i polomio neprocenjivu skulpturu iz 18. veka. Ovo nije prvi takav slučaj u Lisabonu, kao ni na drugim popularnim mestima. Recimo, američki turisti se redovno potpisuju u Koloseumu, iako je kazna za to 20.000 evra. Slične probleme imaju i na atinskom Akropolju, hramu u Luksoru, na Kineskom zidu... 
 
Turisti uništavaju i prirodne lepote, a najčešći razlog je želja za što luđom slikom. Tako na Plitvicama redovno preskaču ogradu da bi se slikali na vodopadima. Još gora sudbina zadesila je koralni greben u Indoneziji pre mesec dana. Britanski brod "Kaledonijan skaj" potpuno je razorio 1.600 kvadratnih metara ovog "podvodnog Amazona". Da stvar bude gora, brod se nasukao.
 
Turisti se igraju i vatrom, pa su tako 12.000 hektara nacionalnog parka Tore del Paine u Patagoniji dva puta spalili prvo izraelski, a onda i češki kamperi. Britanski tinejdžeri su na Majorki pretprošlog leta uz pomoć dve cigarete uništili pet hektara šume. Koliko je opasno puštati tinejdžere u nacionalni park znaju i u Oregonu, gde je priroda hiljadama godina oblikovala kamen poput patke. Ovaj prepoznatljivi kamen, troje tinejdžera uspelo je da polomi prošlog avgusta. 
 
U Argentini su svi bili zgroženi, kada su turisti pravili "selfi" sa nasukanim mladunčetom delfina dok nije izdahnulo. 
 
Ipak, većinu turističkih atrakcija uništava lokalno stanovništvo i veliki biznis. Takav je slučaj na legendarnoj Fi Fi plaži (Tajland) i australijskoj crvenoj Uluru planini, svetom meste za Aboridžine. Naime, veliki broj turista tamo ima problem sa nedostatkom toaleta, a pošto u australijskoj pustinji o tome nisu razmišljali, sada pokušavaju da spasu biljne vrste koje su uništile bakterije poput brahinele. Slično se dogodilo i na Himalajima. 
 
Turisti su u poslednjih 15 godina na Galapagos odneli toliko štetočina da su mnoge vrste nestale. Na ovom izolovanom ostrvu endemske mrave uništili su evropski, a stručnjaci tvrde da svaki brod donese 300 vrsta invazivnih buba.
 
Turisti su uspeli da unište i pustinju poput jordanskog Vadi ruma. Pustinjom upravljaju tri beduinska plemena koja se utrkuju kako da dovedu što više turista da iz pustinje posmatraju zvezdano nebo. Danju crveni peščani predeli su prepuni đubreta umesto pustinjskih ruža.
 
Pijani vozač uspeo je da polomi poslednje, najslikanije drvo Tenere u nigerijskoj pustinji. Drvo je bilo jedino rastinje u prečniku od 250 kilometara i smatrano je pravim čudom.
  • Vlada

    19.04.2017 10:06
    ---
    Uticaj medija na ljudski um je ZASTRAŠUJUĆI. Ono što diletanti i krojači uma zajedno serviraju narodu, većina bez imali kritike prihvata i radi. Pronađite šta je Jovan Dučić pisao o svetskim putnicima, kako ih je opisao pa će vam biti jasnija ova pošast koju nazivamo turizmom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja