Da li mačke treba kupati?

Za mačke je kupanje vrlo neprijatno iskustvo... Većina vlasnika smatra da mačke same održavaju higijenu svog krzna. Ali, da li je potrebno kupati ih?
Za mačke je kupanje vrlo neprijatno iskustvo... Većina vlasnika smatra da mačke same održavaju higijenu svog krzna. Ali, da li je potrebno kupati ih?

Naime, iako su mačke vrlo dobro sposobne da same vode brigu o svojoj higijeni, ipak, nekada im je potrebna naša pomoć. Zapravo mačku je potrebno okupati kada na krznu ima nečeg otrovnog ili opasnog, kao i kada se prviše uprlja, ulepi i usmrdi. Takođe, ukoliko patite od alergije na mačke, a čuvate jednu i sami, kupanje je jedan od načina da uklonite što više alergena.

Takođe, kada se mačka razboli, jedan od simptoma može biti i neuredan izgled krzna, odnosno, nedostatak sjaja, ućebanost i perut. Promene su često najprimetnije duž kičme. Ako vam se učini da vaša mačka sve manje brine o sebi, potražite veterinarsku pomoć.

Koliko često treba kupati mačku zavisi od vrste dlake, kože, načina života i zdravstvenog stanja mačke.

Čak i one "bezdlake", poput svinks mačke, zapravo imaju dlaku, ali vrlo kratku i slabu. Zbog mnogobrojnih nabora na koži, njih je potrebno kupati češće, kako bi se masti koje luči koža na površini ravnomerno rasporedile. U suprotnom, postoji opasnost za prekomerno razmnožavanje bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.

Takođe, starije, bolesne i gojazne mačke nisu više tako fleksibilne i teže se same čiste, pa je potrebno posavetovati se sa veterinarom jer se individualni slučajevi razlikuju.

  • 13.08.2015 20:29
    Maca - faca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.