Hrana koja je dobra tokom PMS-a

Estrogen, progesteron, LH i FSH upravljaju ženama, određuju kada će biti ćudljive, gladne, srećne, tužne...

Svaki menstrualni ciklus, bilo da traje prosečno 28 dana, 21 ili 30, podeljen je u tri osnovne faze: folikularnu, ovulacionu i luteinsku.

Folikularna faza: izbacite aditive

Ova faza počinje čim se završi menstrualno krvarenje. Hormoni hipofize, LH i FSH, podstiču jajnik da stvori folukul, ili više njih, iz kojeg će se, nakon što pukne, osloboditi jajna ćelija.

Žena se odlično oseća, povišen joj je estrogen i nema napade gladi. Da ne kvarite takvo stanje i lepo raspoloženje, izbacite namirnice bogate aditivima i veštačkim bojama koje doprinose hormonskoj neravnoteži.

Ovulatorna faza: grickajte orahe

Ovulacija počinje naglim skokom hormona LH, koji priprema folikul za oslobađanje jajne ćelije. Žena postaje nervozna, ratoborna je bez razloga, mada je baš tada raspoloženija za seks. Tada treba fizički da se aktivirate i da jedete namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su skuša ili losos, i namirnice bogate drugim zdravim mastima, poput oraha, semenki bundeve i lana.

Luteinska faza: jedite zdrave šećere

Počinje oslobađanjem jajne ćelije i stvaranjem žutog tela, što je praćeno povećanjem progesterona i estrogena. Dok njihove vrednosti ne padnu i dok se materica ne spremi za novo krvarenje, ženi raste apetit, žudi za slatkišima, naduta je jer zadržava tečnost, razdražljiva je, preosetljiva, zabrinuta...

Izbegavajte tada slatkiše i kafu, a jedite složene ugljene hidrate, poput integralnog pirinča, mahunarki i proizvoda od integralnog brašna, koji će smanjiti umor i regulisati nivo šećera u krvi.
 

Teme

pms

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.