Pravilo o osam čaša vode dnevno ne važi

Treba li zaista piti osam čaša vode dnevno, pitanje je kojim se bavilo istraživanje australijskih naučnika sa Instituta za medicinu objavljeno u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Istraživanje je pokazalo da postoji jednostavan način da ustanovite koliko vam je dnevno vode potrebno kako biste bili hidrirani, a pritom je važno samo slušati svoj organizam. 

Možda zvuči pomalo nejasno, ali naučnici su prvi put uspeli da dokažu da je čoveku koji je utolio žeđ teško da nastavi da guta, čak i vodu. Dakle, poslušajte svoje grlo.

Prvi put naučnici su detektovali mehanizam koji reguliše unos tečenosti u organizam i sprečava pojedinca da popije previše vode, što ide u prilog činjenici da je potreba za tečnošću individualna. Ne morate se striktno pridržavati pravila o osam čaša vode dnevno jer nema naučnih dokaza o tome kolika je optimalna količina tečnosti potrebna pojedinom organizmu.

Nekim ljudima, dodaju, treba i više od osam čaša dnevno.

Koautor studije Majk Farel sa Instituta za biomedicinska otkrića australijskog Univerziteta Monaš i njegove kolege, tražili su od ispitanika da popiju veliku količinu vode neposredno nakon vežbanja, dakle u trenutku kada su bili vrlo žedni i kasnije tokom dana, kada nisu osećali tako veliku žeđ.

U oba slučaja ispitanici su morali da ocene u kolikoj meri im je bilo teško da progitaju vodu. U poređenju s vodom ispijenom neposredno nakon vežbanja ispitanici su odgovorili da im je triput teže bilo da progutaju vodu kasnije tokom dana kada više nisu osećali tako jaku žeđ, odnosno kada su utolili žeđ.

"Prvi put smo ustanovili da je ispitanicima gutanje postalo naporno pošto su nastavili da piju, a radilo se o 'višku vode' za organizam, što znači da su morali da savladaju neku vrstu otpora. Potvrdila se naša pretpostavka po kojoj je refleks gutanja postao inhibiran ili zakočen zbog glavnog inhibicijskog neurotransmitera u centralnom nervnom sistemu – gama aminomaslačne kiseline. To se dogodilo pošto je pojedinac popio dovoljnu količinu vode", objasnio je Farel.

On i kolege su funkcionalnom magnetnom rezonancom (fMRI) nastojali da izmere aktivnost mozga neposredno pre konzumiranja vode u spomenutim okolnostima. Ustanovili da su delovi desnog prefrontalnog korteksa mozga pokazivali značajno veću aktivnost dok su ispitanici istraživanja s naporom gutali vodu.

"Važno je biti hidriran i pritom slušati telo. To je bolje nego držati se strogo predviđenog rasporeda od osam čaša vode dnevno", kaže Farel. 

  • Bugi Vugi

    17.10.2016 21:01
    Sada je pravo vreme da izmere MRI pri gutanju rakije i da li nam je zaista potrebno dok gledamo RTS i gospodara univerzuma?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.