Pospanost za volanom opasna koliko pijanstvo

Čak i ljudi koji su dovoljno odgovorni i ne sedaju za volan pijani, rade nešto što može da bude jednako opasno - voze kada nisu dobro spavali.
Ako spavate samo sat ili dva manje nego obično, dva puta više rizikujete od nezgode, pokazuju ispitivanja svetskih agencija za bezbednost u saobraćaju.
 
Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Ako često zevate i trepćete, "cimate" volan, ne sećate se poslednjih nekoliko kilometara, dovodite sebe i druge u opasnost. Čak i kada ne osećate umor, pospanost i te kako utiče na reakcije. Više od polovine vozača koji su učestvovali u incidentima ove vrste, kažu da nisu osetili simptome pre nego što su zaspali za volanom, pišu Novosti.
 
Zato, svima koji u ovom periodu planiraju putovanje ili manje spavaju zbog prazničnog veselja, stručnjaci savetuju da bez sedam sati noćnog sna ne voze u toku dana i prave pauzu na svaka dva časa uz izbegavanje teške hrane. Ako je moguće, na put krenite sa budnim suvozačem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.