Skoro pola miliona dece u Africi ima HIV

Oko 400.000 dece mlađe od 15 godina nosioci su HIV virusa u zapadnoj i centralnoj Africi, ali ne primaju antiretrovirusnu (ARV) terapiju zbog izostanka testiranja i stigme koja prati tu bolest, objavio je Unicef.
Međunarodni fond UN za decu i omladinu upozorava da bi desetine hiljada dece moglo umreti narednih godina.
 
Bez testiranja i ARV-a, polovina rođenih s virusom HIV-a, uzročnikom bolesti AIDS, umreće pre nego što napune dve godine, a tri četvrtine njih pre petog rođendana, saopštili su stručnjaci.
 
Zbog ograničenog testiranja možda se neće ostvariti globalna kampanja organizacije UNAIDS, da se do 2020. osigura primanje lekova svim nosiocima HIV virusa, prenosi hrvatski portal Indeks.
 
UNAIDS navodi da je u 2015. prvi put u istoriji epidemije HIV-a zapadna i centralna Afrika imala najveći broj novih zaraza među decom – njih 66.000 ili 45 odsto od ukupno 150.000 zabeleženih u svetu.
 
Samo polovina žena u tom području prošla je program prevencije prenosa virusa sa majke na dete zbog čega su deca izložena većem riziku zaraze HIV-om tokom trudnoće, rođenja i dojenja.
 
Oko 36,7 miliona ljudi u svetu nosioci su virusa HIV koji se prenosi krvlju, semenom tečnošću i majčinim mlekom, a polovina od tog broja ima pristup lečenju, a mnogi i ne znaju da su nosioci virusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.