Naučnici: Dijabetes je moguće izlečiti

Naučnici Univerziteta u Njukaslu u Velikoj Britaniji otkrili su da gubitak manje od grama masnoće u pankreasu može da podstakne ponovnu proizvodnju insulina, čime se suzbija dijabetes tipa 2, prenosi Dejli mejl.
Naučnici: Dijabetes je moguće izlečiti
Foto: Pixabay
Naučnici navode da konzumiranje 600 kalorija dnevno tokom osam nedelja može da spase živote miliona ljudi koji boluju od ove bolesti. Istraživači ističu da višak kalorija dovodi do nastanka masne jetre, stanja usled kojeg ovaj organ proizvodi veliku količinu glukoze u organizmu. 
 
Višak masnoća prosleđuje se u pankreas, čime se ometa aktivnost ćelija koje proizvode insulin, što za posledicu ima nastanak dijabetesa. 
 
Samo gram masnoća manje u pankreasu može da dovede do ponovne proizvodnje insulina, navodi profesor Roj Tejlor, vodeći naučnik istraživanja. 
 
Ovakva dijeta ne samo da ima blagotvorno dejstvo zdravstveno stanje dijabetičara, već uzrokuje topljenje viška masnih naslaga u organizmu - u proseku oko 15 kilograma.
  • Kolex

    26.05.2023 09:18
    Evo da napisem par reci i objasnim neupucenima niko vas ne tera da jedete granje,jaja i to kako kaze neko sa imenom "Vegani stručnjaci" postoji i druga vrsta hrane kao sto su piletina,hrana koja sadrzi vlakna,riba,pastrmka,tunjevina,curetina i hrana koja je zdrava kao i razne salate evo ja sam dobio dijabetes tip 2 a regulisem ga ishranom tako sto jedem sve gore navedeno i drzim secer u krvi pod kontrolom a kako sam dobio ovo smece od bolesti pa tako sto sam unosio nezdrave masčine,rostilje,slaninu,svinjetinu,sireve mislim na trapist kupovni i to,previse kokakole u kojoj ima cistog secera cak 20 kasikica cim od cega se stvori masnoca oko pankreasa i ne moze da luci dovoljno insulina.
  • Vegani stručnjaci

    24.09.2017 20:02
    Da imate pojma...
    ...malo bi pročitali o toj tzv. Danskoj dijeti od 600kalorija koja je bazirana na jajima, mesu, povrću i siru u minimalnim količinama. Samo lud čovek ide na dijetu sa granjem jer kod granja fali proteina (nemoj da smarate o soji jer je upotrebljivost proteina u soji i sl biljkama 10-15% dok je u mesu 80%min) fali vitamina tipa B12 (važnog za moždane funkcije što je vidljivo kod vegana) i telo u nedostatku istih troši sopstveno meso da nadoknadi potrebe. Jesti samo biljke je podjednako glupo kao i jesti samo meso. Umerenost i raznovrsnost su recept za zdrav život ali ljudima koji su preživeli traume svaka teorija i ludorija su bolje od sumorne stvarnosti
  • Orwell Vegan

    17.09.2017 22:50
    Istina
    Najgore je kada je neko glup, a uporan. A takvih nije malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.