Muškarci bi trebalo da idu u saunu bar jednom nedeljno

Odlazak u saunu ima nekoliko dobrobiti po zdravlje.
Muškarci bi trebalo da idu u saunu bar jednom nedeljno
Foto: Pixabay
Osim što izbacuje toksine iz tela i oslobađa od stresa, stručnjaci tvrde da smanjuje pritisak i rizik od srčanih oboljenja.
 
Kako se navodi u istraživanju Univerziteta Eastern Finland, sobe ispunjene parom pomažu u širenju krvnih sudova zbog čega dolazi do oslobađanja stresa i smanjenja pritiska koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja koje opet dovode do smrti. 
 
Od hipertnezije, odnosno visokog pritiska, pati oko 75 miliona ljudi širom sveta. Do 22. godine oko 15,5 odsto muškaraca ima dijagnostifikovanu hipertenziju. 
 
U ovoj studiji učestvovao je 1.621 muškarac srednjih godina. Svi su imali pritisak ispod 140/90 što se smatra znakom hipertenzije. Podeljeni su u tri grupe: oni koji su išli u saunu jednom nedeljno, grupa koja je išla 2-3 puta nedeljno i grupa koja je išla četiri puta nedeljno. 
 
Kod muškaraca koji su išli u saunu 2-3 puta nedeljno smanjen je rizik od hipertenzije za 24 odsto, dok kod onih koji su išli četiri puta nedeljno taj rizik je smanjen za 46 odsto. 
 
Stručnjaci su rekli da se tokom boravka u sauni temperatura tela poveća za dva stepena što uzrokuje širenje krvnih sudova. Redovni boravak u sauni poboljšava i funkciju unutrašnjeg sloja krvnih sudova što pozitivno utiče na pritisak. 
 
Pritisak se smanjuje tokom boravka u sauni i zbog opšte relaksacije tela i uma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).