Istraživanje potvrdilo: Fotografija može odati da li je neko bolestan

Švedski naučnici utvrdili su da se na osnovu fotografije lica u više od 80 odsto slučajeva može utvrditi da li je neka osoba bolesna ili nije.
Istraživanje potvrdilo: Fotografija može odati da li je neko bolestan
Foto: Pixabay
Ljudima čini se prilično dobro polazi za rukom da utvrde da li je neka osoba bolesna i treba li je zaobilaziti, zaključili su švedski naučnici na osnovu istraživanja u kojem su ispitanicima davali fotografije osoba s pitanjem misle li da je ta osoba bolesna.
 
Tim švedskog instituta Karolinska u Stokholmu predvođen neuropsihijatrom Džonom Akselsonom zarazio je bakterijom koli, koja izaziva upalni proces, dobrovoljce, dok je kontrolna grupa dobila placebo injekciju. Dva sata nakon injekcije dobrovoljci su fotografisani i potom su slike pokazane učesnicima istraživanja.
 
Suočeni s fotografijama bolesnih i zdravih osoba ispitanici su sa 81-postotnom tačnošću izdvojili bolesne osobe, objavio je tim.
 
Naučnike je zanimalo i koja su specifična obeležja pomogla ispitanicima da odrede jesu li osobe na fotografijama bolesne ili zdrave.
 
U drugom krugu istraživanja fokusirali su se na vizuelne simptome bolesti na licu. To je uključivalo blede usne i ten, sjajnu ili prošaranu kožu, spuštene uglove usana i otečene ili crvene oči. Sa izuzetkom sjajne ili prošarane kože svi ispitanici su naveli preostale faktore kao one na osnovu kojih su prepoznali bolesne na fotografijama.
 
Naučnici u radu objavljenom u stručnom časopisu "Proceedings of the British Royal Society" upozorili su da oslanjanje samo na vizuelnu analizu može biti pogrešno. Lica tužnih ili umornih osoba na primer, mogu biti zamenjena za bolesna.
 
Taj fenomen koincidira s drugim studijama koje sugerišu da se u društvu često izbegavaju umorne osobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.