Šta se dogodi kada se istovremeno konzumiraju alkohol i marihuana

Omamljujuće dejstvo alkohola i marihuane izučavano je mnogo puta do sada, ali njihovo kombinovano dejstvo još predstavlja nepoznanicu.
Šta se dogodi kada se istovremeno konzumiraju alkohol i marihuana
Foto: Pixabay
Da bi se shvatilo šta se dešava sa organizmom ukoliko se unesu velike količine alkohola i marihuane, najpre bi trebalo uzeti u obzir nekoliko stvari. 
 
Prvo, marihuana sadrži tetrahidrokanabiol (THC), koji utiče na kanabioidne receptore u mozgu. S druge strane, alkohol inhibira centralni nervni sistem. Poređenje ova dva dejstva stoga bi bilo nešto poput mešanja "baba i žaba", navodi naučnik Gari Venk, profesor psihologije i neurologije na Univerzitetu u Ohaju. 
 
"Reč je o dvema vrlo različitim drogama", kaže Venk. 
 
Pojednostavljeno objašnjenje bilo bi da THC pretežno utiče na kognitivne sposobnosti, uzrokujući simptome poput paranoje i poremećaja u osećaju za vreme, dok alkohol pretežno pogađa motoričke sposobnosti, čineći da osoba otežano govori i ima teškoće sa pravolinijskim hodom. 
 
Znači li to da se kombinovanjem alkohola i marihuane pojačava njihovo međusobno dejstvo? "Ne baš", kaže Skot Lukas sa Medicnskog fakulteta na Harvardu, koji se bavi izučavanjem dejstva različitih psihoaktivnih supstanci. 
 
U studiji objavljenoj 2001. godine Lukas je otkrio da se, kada osoba uz konzumiranje marihuane popije veliku količinu alkohola, nivo THC-a u njenoj plazmi skoro udvostruči. 
 
Uprkos tome što ovo dejstvo nije letalno, svakako je rizičnije od zasebnog konzumiranja alkohola i marihuane. 
 
"Zahvaljujući etanolu u alkoholnim pićima, THC u većoj meri utiče na mozak i dodatno utiče na otežano rasuđivanje i ubrzan rad srca koje uzrokuje marihuana. Sa time rastu i šanse za brojne vrste nesrećnih slučajeva, poput davljenja ili saobraćajnih nesreća", objašnjava Lukas. 
 
Nedavna studija Univerziteta Djuk pokazala je da su mladi pacovi pod kombinovanim uticajem etanola i THC-a teže pamtili nove predmete, u poređenju sa odraslim pacovima kojima je dat samo alkohol, ili samo marihuana.
  • nemanja

    06.03.2023 13:02
    udvostrucava promile
    kombinovao sam vise puta i bilo je odlicno jednostavno odvostruci promile.nikad lose iskustvo nisam imao
  • Bogdan

    24.12.2022 03:41
    Trkosic
    nemojte se uzbudjivati marijuana i alkohol stvarno ne idu zajedno
    jer je alkohol droga koja sprecava rad mozga a marihuana je biljka koja
    je bezopasnija ali utice na rad srca pa kad popusite dzoint moze da vam
    se desi da hocete da idete u hitnu zato sto se uplasite da ce vam stati
    srce ali nece dokazano je da marihuana poboljsava rad srca mozdanih celija
    itd ali necu puno o tome samo hocu da kazem da kad to pomesate
    bice vam dejstvo duplo ali iz iskustva znam da kad sam se napio
    i popusio dzoint otreznio sam se moj savet uzivajte marihuanu a alkohol
    nemojte jer je alkohol droga neki kazu da je obrnuto ali kao prvo na alkohol
    se covek moze navuci a na marihuanu ne i imamo preko 5000 slucajeva gde se covek se napije i prebije zenu ili dete ili covek se napije pa se sudari i usmrti ljude a od marihuane imamo samo slucajeve da su ljudi pravili pesme bili produktivniji ili srecni kaze vam neko ko koristi aktivno marihuanu vec 4 godine vi procenite sta je bolje od mene dosta.
  • Makica

    09.02.2020 14:31
    Slazem se potpuno, sinoc sam se malo napila, a kasnije uzela 5-6 cimova dzointa. Srce mi je lupalo i stezalo me je u grudima, ali sam uspela da se smirim i sva sreca zavrsilo se dobro. Ali nije mi bilo svejedno u datom momentu. Nemojte nikada mesati alkohol i marihuanu, nikad se ne zna sta ce vas snaci, svaciji organizam je drugaciji!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.