Biljni dodaci ishrani u borbi protiv stresa

Postoji veliki broj definicija stresa, a jedna od njih kaže da je to reakcija na određena iskustva koja mogu biti dobra ili loša.
Biljni dodaci ishrani u borbi protiv stresa
Foto: Pixabay

Postoji takozvana pozitivna trema koja nam često omogućava da "prevaziđemo sami sebe" i da ispoljimo neke sposobnosti za koje smo mislili da nisu nigde u nama sačuvane.  

Klasičan stres može se podeliti u faze. Prva je faza alarma, kada se donosi odluka da li ćemo se boriti ili ćemo se skloniti, odnosno izbeći stres. Sledi faza otpora - to je reakcija našeg tela i uma, uopšte svih procesa u našem organizmu. Ukoliko ta faza, kada je stres prisutan, jako dugo traje, naš organizam se iscrpljuje i dešava se da "sagorimo".

Stres može biti različite prirode - hemijski, fizički, biološki i psihički. Retko se dešava da je prisutan samo jedan uzročnik, češće deluju zajedno, u kombinaciji i dovode do neželjenih efekata.

Kako kaže doktor Stevan Somborac, mi reagujemo svojim emocijama, svojim umom, telom i ponašanjem.

"Kada mozak donese odluku da ćemo se boriti, on uključuje sve moguće mehanizme. Bukvalno ne postoji organ ili sistem organa koji u stresnim situacijama, bez obzira kog su porekla, ne učestvuje u odbrani od tog stresa. Na primer, uključene su i polne žlezde - znamo za slučajeve da kod dugotrajnog stresa kod muškaraca dolazi do nedostatka spermatozoida, dok kod žena izostaje menstruacija", navodi dr Somborac.

Calivita international ima više suplemenata koji mogu pomoći u borbi protiv stresa.

Stres menadžment je sastavljen od niza vitamina iz grupe B, od B1 do B12 i folne kiseline, kojima su pridodati vitamin C i magnezijum.

Kompleks B vitamina je bitan zbog metabolizma belančevina, ugljenih hidrata, masti, nukleinskih kiselina, za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, energetsku ravnotežu i za stvaranje prenosnika impulsa od centralnog nervnog sistema na periferiju.

Vitamin C povoljno utiče na dešavanja u centralnom nervnom sistemu i kao izuzetno jak antioksidans sprečava oštećenja ćelija. Magnezijum povoljno utiče na sam nervni sistem, deluje smirujuće, a izuzetno je važan za rad srca, krvne sudove i sve mišiće.

Kakao bin se sastoji iz kakao ekstrakta i godži ekstrakta.

Godži je bobičasto voće koje raste na Dalekom istoku. Ovaj preparat je veoma bogat bioflavonoidima koji utiču na podizanje nivoa serotonina u mozgu.

"Mi imamo dva mozga. Jedan se nalazi u glavi kao centralni nervni sistem, a drugi, koji takođe proizvodi veliku količinu serotonina koji utiče na naše raspoloženje, nalazi se u stomaku. Šta više, serotonin se mnogo više proizvodi u ovom drugom sistemu", napominje dr Somborac.

Bioflavonoidi utiču na smirenost, na poboljšanje raspoloženja, snižavaju krvni pritisak i smanjuju nivo lošeg holesterola. Ovaj suplement sadrži i kofein i teobromin - odavno poznate stimulanse koji pomažu funkcionisanje nervnog sistema, smanjuju umor i pospanost. Sadrži supstance bitne za stvaranje holina koji smanjuje nervozu i poboljšava memoriju.

Zahvaljujući veoma visokom sadržaju magnezijuma, ima umirujuće dejstvo na nervni sistem, povoljno deluje na srce i krvne sudove, kao i celu muskulaturu. Bogat je i kalijumom koji usporava rad srca i tako rasterećuje srce i krvne sudove.  

Rodiolin je suplement zasnovan na rodioli rozei, jednoj od 200 vrsta čuvarkuća.

Ono što ovu čuvarkuću izdvaja od ostalih jeste to što spada u grupu takozvanih adaptogenih biljaka. To znači da je ona u mogućnosti da prilagodi naš organizam u celosti na novonastalu situaciju. Kao i ostale adaptogene biljke i ova ima mogućnost da snižene vrednosti povišava, a povećane smanjuje.

Ovaj suplement dobro deluje na srce i krvne sudove, ublažava aritmije. Usporava rad srca, usporava disanje, kao i metabolizam nakon preživljenog stresa. Povoljno utiče na proizvodnju energije, odnosno ubrzava promet masti, šećera i belančevina i na taj način ostvarujemo veći nivo energetskih rezervi u našem telu. Doprinosi smanjenju oštećenja centralnog nervnog sistema kod stresa, a takođe pomaže delovanje pojedinih citostatika i ujedno smanjuje štetu koju oni nanose našem telu.  

Više informacija o svim proizvodima Calivite international možete pronaći OVDE.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.