Brak je dobar za zdravlje

Konačno dobra vest za sve bračne parove u svetu. Dugoročno, posvećenost braku je dobro za psihičko i fizičko zdravlje, a ta korist se povećava tokom vremena, prema novoj studiji objavljenoj u British Medical journal.
Konačno dobra vest za sve bračne parove u svetu. Dugoročno, posvećenost braku je dobro za psihičko i fizičko zdravlje, a ta korist se povećava tokom vremena, prema novoj studiji objavljenoj u British Medical journal. David i Džon Gallacher, studenti sa Cardiff Univerziteta, kažu da, u proseku ljudi u braku žive duže. Oni zaključuju da su žene u braku imaju bolje mentalno zdravlje, dok muškarci u bračnim vezama imaju bolje fizičko zdravlje, i ističu da su dobri odnosi u braku verovatno vredni truda.

Fizičko zdravlje muškaraca je poboljšano verovatno zbog pozitivnog uticaja njihovih partnera na njihov način života, Dok se mentalno zdravlje žena javlja kao posledica naglašene važnosti odnosa u braku, napisali su autori.


Put do prave ljubavi nije uvek lak, ističu autori, ukazujući na dokaze da su odnosi mladih parova u adolescenciji udružena sa povećanim depresivnim simptomima. Pored toga, nisu svi odnosi su dobri za vas, dodaju oni, ukazujući na dokaze da osobe koje su same imaju bolje mentalno zdravlje od osoba koje su u lošim bračnim odnosima.

Oni takođe potvrđuju da je raskidanje emotivne veze veoma teško, rekavši da je "izlazak iz emotivnog odnosa zabrinjavajuć" i da razvod može imati razarajući uticaj na pojedince. Nasuprot tome, imati više partnera povezano je sa povećanim rizikom od prerane smrti.


Oni zaključuju da, iako raskidi neuspešnih emotvnih odnosa mogu da štete zdravlju, to nije razlog da se izbegnu. Dobar emotivni odnos će Vam poboljšati kako fizičko tako i mentalno zdravlje, a stvar koju treba da uradite je da pokušate da izbegne loš emotivni odnos pre nego da ga održavate po svaku cenu.

  • Хм

    03.02.2011 19:12
    ''imati više partnera''

    Кол'ко је то у преводу?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.