Evropljani žive duže, ali su deblji i previše piju i puše

Stanovnici Evrope žive duže, navodi u izveštaju Evropska zdravstvena agencija, ali i upozorava da napredak ugrožavaju faktori rizika među kojima i pušenje i sve veća gojaznost.
Evropljani žive duže, ali su deblji i previše piju i puše
Foto: Pixabay
Evropski zdravstveni izveštaj pokazuje da je prosečna očekivana dužina života 2015. bila 77,9 godina što je za godinu duže nego 2010.
 
Međutim, postoji jaz od više od 11 godina između zemalja s najvišom i najnižom očekivanom dužinom života. U Luksemburgu je ona bila 83,1 godinu u poređenju sa 71,6 u Moldaviji.
 
Izveštaj je objavila evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (WHO) sa sedištem u Kopenhagenu koji okuplja 53 zemlje.
 
Pušenje, alkohol i gojaznost su među faltorima rizika povezanim s načinom života koji mogu poništiti napredak prema šest ključnih ciljeva WHO-a prihvaćenih 2012. prema inicijativi Zdravlje 2020, rekla je organizacija. Među ciljevima je smanjivanje stope prerane smrti, povećanje očekivane dužine života i promovisanje univerzalne dostupnosti zdravstvene nege.
 
U izveštaju se napominje kako Evropa ima najveći postotak pušača među šest regija WHO-a. U 2013. prosečnih 29 odsto ljudi preko 15 godina u Evropi su bili pušači.
 
Pijenje alkohola među odraslima je isto tako više u Evropi nego igde drugde u svetu, navodi se u izveštaju uz dodatak da je u 2014. u proseku popijeno 8,5 litara čistog alkohola po osobi.
 
Više od polovine stanovnika Ecrope, skoro 59 odsto, smatralo se predebelima 2016.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).