Paralizovani pacijenti uz pomoć elektroda prohodali

Tri pacijenta koji su bili paralizovani od struka naniže ponovno su uspeli da hodaju nakon što su im među kičmene pršljenove umetnute elektrode, objavio je BBC.
Paralizovani pacijenti uz pomoć elektroda prohodali
Foto: Pixabay
Muškarac, jedan od tri pacijenta, uspeo je da pređe dužinu fudbalskog terena nakon godinu dana vežbi pomoću električne stimulacije. Stručnjaci kažu da taj uređaj koji se smešta ispod povrede, pomaže da izgubljeni signali iz mozga dođu do mišića u nogama.
 
Američki tim sa Univerziteta Luizvil i Klinike Mejo opisali su svoj uspeh u časopisima "Nature Medicine" i "New England Journal of Medicine".
 
Jedna od pacijentkinja kaže da joj se život potpuno promenio zahvaljujući tehnologiji.
 
"Učestvovanje u ovoj studiji istinski mi je promenilo život, budući da mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, nakon saobraćajne nesreće", rekla je Keli Tomas (23). "Prvi dan kada sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mom oporavku jer u jednom trenutku sam hodala uz pomoć asistenta, a sledeći trenutak nastavila sam sama. Zadivljujuće je šta ljudsko telo može da postigne uz pomoć istraživanja i tehnologije", naglasila je.
  • Sekretar Dejan

    26.09.2018 22:19
    Eto nade za buduce srpske radnike u sedmoj deceniji zivota. Lako do posla, a ruke rade kao lude...
  • Jan 45

    25.09.2018 16:53
    Bog ili Nauka
    Ljudi stalno govore da su ozdravili zahvaljujuci bogu, a u stvari su ih spasili lekari i naucnici i verovanje u samog sebe.
  • hvala bože

    25.09.2018 11:31
    šalim se... on ne postoji.
    hvala nauko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.