Španci će ubuduće živeti duže od Japanaca

Španija će u budućnosti najverovatnije preoteti Japanu prvo mesto na lestvici zemalja s najdužim životnim vekom, i to već do 2040. godine. Istovremeno je primetan i značajan pad Sjedinjenih Američkih Država na toj lestvici, piše CNN.
Španci će ubuduće živeti duže od Japanaca
Foto: Pixabay
Prosečna životna dob Španaca u budućnosti će najverovatnije iznositi 85,8 godina, tek malo više od očekivane životne dobi u Japanu (85,7), Singapuru (85,4) i Švajcarskoj (85,2).
 
Najveći pad na lestvici među visokorazvijenim zemljama prema prognozama bi trebalo da dožive Sjedinjene Američke Države, koje će do 2040. godine pasti s 43. na 64. mesto, s prosečnom životnom dobi od 79,8 godina. SAD će verovatno prestići i Kina, koja bi se mogla popeti za čak 29 mesta, na 39. mesto.
 
Amerikanci će 2040. godine u proseku živjeti samo 1,1 godinu duže nego 2016. godine, što je mnogo ispod prosečne stope rasta od 4,4 godine u istom vremenskom rasponu.
 
Španija je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje svojim građanima nudi zdravstvenu zaštitu finansiranu porezom, a španski zdravstveni sistem Svetska zdravstvena organizacija ocenila je kao sedmi najbolji u svetu.
 
Top deset zemalja:
 
1. Španija (85,8 godina)
2. Japan (85,7 godina)
3. Singapur (85,4 godina)
4. Švajcarska (85,2 godina)
5. Portugal (84,5 godina)
6. Italija (84,5 godina)
7. Izrael (84,4 godina)
8. Francuska (84,3 godina)
9. Luksemburg (84,1 godina)
10. Australija (84,1 godina)
 
Najveća stopa rasta primećena je u Portugalu, u kojem je prosečna životna dob porasla za čak 3,6 godina, a on se s 23. popeo na peto mesto na lestvici.
 
U Italiji je zabeležen pomak tek za jedno mesto, sa sedmog na šesto.
 
Istraživanje objavljeno u časopisu "Lancet" bavilo se analizom podataka iz projekta "The Global Burden of Diseases" (Globalni teret bolesti), sprovedeno pre dve godine. Istraživanje je predvidelo prosečnu životnu dob za razdoblje od 23 godine, od 2017. do 2040. godine.
 
Pri tome nije zanemaren globalni uticaj danas sveprisutnih bolesti poput dijabetesa, HIV-a i raka, kao i različitih rizičnih faktora poput načina ishrane i pušenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.