Lekari u Škotskoj prepisuju boravak u prirodi kao lek

Početkom oktobra u škotskim ordinacijama našla se nova terapija za široku lepezu bolesti. Tamošnje vlasti dale su dozvolu lekarima da kao službenu terapiju za psihičke i neke telesne probleme propisuju - boravak u prirodi.
Lekari u Škotskoj prepisuju boravak u prirodi kao lek
Foto: Pixabay
Znači da kada u Škotskoj osoba ode na bolovanje, neće sedeti u kući, nego mora u šumu, na planine, na more, ili mora da posmatra ptice i šeta pse, piše RTL.
 
Ova terapija dokazano snižava krvni pritisak, ublažava depresiju, podiže nivo zadovoljstva, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i gojaznosti.
 
Kako bi postakli ljude da se više kreću i vode zdraviji život, škotske vlasti su izdale kalendar u kojem na šaljivi način preporučuju aktivnost na otvorenom za svaki mesec. Znači, i zimi i leti bez obzira na vremenske uslove, treba biti na svežem vazduhu.
 
Naučno je dokazano da priroda dobro deluje na mentalno i fizičko zdravlje. Ako provedete dnevno 90 minuta napolju, na primer u nekom šumovitom području, to će uticati na područje mozga koje je povezano s depresijom, na način što će ublažiti simptome tog psihičkog poremećaja ili ga sprečiti.
 
Japanci praktikuju tzv. šumsku kupku (shirin-yoku). Taj tretman već desetinama godina podstiče japanska vlada.
 
"Čovek je evolucijski 99,9 odsto vremena proveo u prirodnom okruženju. Naše fiziološke funkcije su prilagođene toj situaciji. Budući da se čovečanstvo razvilo u prirodi, naša se tela u njoj najbolje osećaju", objašnjava dr Jošifumi Mijazaki.
  • kru

    22.10.2018 12:01
    ...
    Kod nas ti prepisu plazma keks
  • Sonja

    22.10.2018 10:09
    Kakva drzava i kakav narod. Svaka cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).