Aerobne vežbe poboljšavaju pamćenje

Naučnici su dokazali da jednostavne aerobne vežbe povoljno deluju na funkcije mozga starijih osoba, pomažući da se izbegne pogoršanje memorije.
Naučnici su dokazali da jednostavne aerobne vežbe povoljno deluju na funkcije mozga starijih osoba, pomažući da se izbegne pogoršanje memorije.

Naučnici, koji su pri primeni tih vežbi  primetili povećanje razmera hipokampusa, jednog od ključnih delova mozga koji je odgovoran za formiranje dugoročnog pamćenja, podvlače da je takva metoda poboljšanja funkcije mozga dostupna svima.

Hipokampus se tokom starenja smanjuje približno 1-2 odsto godišnje, što dovodi do smanjenja broja veza medju nervnim ćelijama u tom delu mozga, do sniženja inteziteta njihovog uzajamnog delovanja  i pogoršanja memorije.

Kod starijih osoba koje upražnjavaju redovne 40-ominutne šetnje primećeno je poboljšanje prostorne memorije. Naučnici smatraju da intenzivnije fizičke vežbe mogu imati izrazitiji blagotvoran uticaj na mozak.

Ta naučna istraživanja su pokazala da aerobne vežbe, odnosno vežbe na otvorenom "u prisustvu kiseonika", omogućavaju da se efikasno spreči smanjenje hipokampusa kod odraslih  osoba i onih u dubokoj starosti, što rezultira poboljšanjem memorije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.