Gvožđem protiv PMS-a

Žene koje konzumiraju namirnice bogate gvožđem imaju od 30 do 40 odsto manje šanse da trpe posledice premenstrualnog sindroma (PMS), nego one dame koje ovaj mineral unose u manjim količinama.
Žene koje konzumiraju namirnice bogate gvožđem imaju od 30 do 40 odsto manje šanse da trpe posledice premenstrualnog sindroma (PMS), nego one dame koje ovaj mineral unose u manjim količinama.

Studija Univerziteta u Masačusetsu objavljena u Američkom epidemiološkom žurnalu pokazala je da gvožđe igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina – hemikalije koja reguliše raspoloženje i emocije.

"Gvožđe sprečava nesvesticu, koja se često javlja u PMS", objašnjava Džoan Saldž Blejk, profesor nutricionizma na Univerzitetu u Bostonu. On ističe da taj mineral igra važnu ulogu i u kognitivnim procesima, a dobro je i za mišićnu funkciju.

Istraživači su prikupili podatke o 3.000 žena, od kojih ni jedna nije imala probleme s PMS. Međutim, posle deset godina, više od 1.000 ispitanica počelo je da oseća takve simptome.

Istraživači su ispitali unos minerala i ispostavilo se da žene koje su uzimale gvožđe kroz prirodne namirnice nemaju simptome PMS, dok su one koje su ih dobijale iz veštačkih suplemenata ili imale manjak minerala u organizmu, simptomi bili vrlo naporni.

Zanimljivo je i da je nivo potreban za regulisanje PMS samo neznatno veći od preporučene doze od 18 mg i iznosi 20 mg.

Adekvatan unos gvožđa ključan je za ljude u svim uzrastima, a naročito žene u toku menstruacije.

Meso, riba i živinsko meso najbolji su izvor gvožđa, ali i biljke poput pasulja, žitarica i integralnih testenina.

Uz hranu bogatu gvožđem potrebno je unositi i vitamin C kako bi se poboljšala apsorpcija ovog minerala. Zato uz integralnu testeninu, na primer, treba jesti sos od paradajza, a uz žitarice sok od citrusa.

Visok unos cinka takođe je pokazao ublažavanje simptoma PMS. Žene koje su uzimale visok nivo kalijuma, koji se nalazi u bananama i krompiru, imale su veći rizik od dijagnoze PMS. Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se potvrdila ova veza.

Unos drugih minerala – magnezijuma, bakra, natrijuma i mangana - nije uticao na PMS.

  • 01.03.2013 17:41
    Hehe
    Gvožđe ... a ja mislio na štanglu :)

    Da će žena da me umlati kad je u peemesu hehe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.