Izlečena beba rođena sa virusom HIV

Naučnici su danas objavili da su prvi put uspeli da izleče bebu rođenu sa virusom HIV, koji izaziva sidu, što bi moglo biti izuzetno važno za uspešnije lečenje beba inficiranih na porođaju.

Naučnici su danas objavili da su prvi put uspeli da izleče bebu rođenu sa virusom HIV, koji izaziva sidu, što bi moglo biti izuzetno važno za uspešnije lečenje beba inficiranih na porođaju.

Oni, međutim, ističu da se radi o "o funkcionalnom," a ne potpunom izlečenju, što je važna razlika, jer virus kod bebe nije totalno iskorenjen, ali je smanjen na toliko mali nivo da organizam može da ga kontroliše bez potrebe za standardnom terapijom lekovima.

Jedini pacijent koji je potpuno izlečen od side u svetu je takozvani "berlinski pacijent", Amerikanac Timoti Braun. Smatra se da je on izlečen od HIV-a i leukemije pet godina pošto mu presađena koštana srž od davaoca koji je prirodno otporan na HIV, što je velika retkost. Transplantacija mu je urađena zbog leukemije.

Ali u slučaju bebe, devojčica nije dobila ništa invazivnije ni složenije od običnih antivirusnih lekova. Razlika je bila jedino u dozi i vremenu: terapija je započeta manje od 30 sati posle njenog rođenja. Takva vrsta agresivnog lečenja je verovatno dovela do "funkcionalnog izlečenja", rekli su istraživači u nedelju na 20. godišnjoj Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti.

Uspavane ćelije inficirane HIV-om, kako ih istraživači zovu, često se ponovo aktiviraju u roku od nekoliko nedelja posle prekidanja antivirusne terapije, pa zaražene osobe moraju da piju lekove do kraja života da bolest ne bi napredovala. "Brza antivirusna terapija kod novorođenčadi koja počne nekoliko dana posle inficiranja može pomoći bebi da se izbori sa virusom bez lečenja do kraja života sprečavanjem formiranja uspavanih inficiranih ćelija", izjavila je Debora Perso sa dečje klinike Džons Hopkins u Baltimoru.

HIV je na bebu prenela zaražena majka prilikom porođaja, a njeno lečenje terapijskim dozama antivirusnih lekova je počelo još pre nego što su stigli rezultati njenog testa na HIV koji je bio pozitivan. Uobičajena procedura je da se rizičnim novorođenim bebama daju male doze antivirusnih lekova dok rezultati testa na HIV ne stignu, a tada bebe već ima šest nedelja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.