Birajte zdrave grickalice

Zaposlene žene sve češće pate od gojaznosti zbog nepotrebnog unošenja u organizam visokokaloričnih grickalica.
Zaposlene žene sve češće pate od gojaznosti zbog nepotrebnog unošenja u organizam visokokaloričnih grickalica.

Premda je višak kilograma najveći problem pripadnica ženskog pola, istraživanja pokazuju da 72 odsto žena tokom dana nešto prezalogaji - čips, kolače, bombone - kako bi razbile monotoniju na poslu.

Čak ni dame koje su na dijeti ne mogu tako lako da se odupru potrebi da nešto gricnu. Razlog za to je sasvim objektivan, jer kada u krvi opadne nivo glukoze napad gladi može da izazove mučninu i vrtoglavicu. Jedini spas u tom slučaju je da se hitno unesu ugljeni hidrati, kažu stručnjaci.

Stavovi dijetologa se razlikuju pa jedni smatraju da su tri topla obroka dnevno sasvim dovoljna, a sve što se između njih prezalogaji pretvara se u masnoće.

Drugi eksperti su ubeđeni da se organizam ne sme moriti glađu, jer se posle duge pauze uglavnom unosi više hrane nego što je zaista potrebno.

Zbog toga treba imati jak doručak pre odlaska na posao i obavezan ručak za vreme pauze. Ukoliko je radni dan duži od običnog, korisno je prezalogajiti, savetuju indijski nutricionisti, a prenose lokalni mediji.

Nutricionisti smatraju, osim toga, da bi u ishrani trebalo izbegavati slatkiše, pecivo, kolače, čips, sendviče sa šunkom, jer su ovi proizvodi prekomerno kalorični, sadrže mnogo šećera, soli, masnoća životinjskog porekla, aditiva.

Nutricionisti preporučuju, takođe, da se između obroka uzima bilo koje voće, ali manje slatko, sveže povrće u vidu salata začinjenih biljnim uljem, tost sa nemasnim sirom, suvo voće, orasi, jogurt i drugi kiselomlečni proizovodi bez dodataka, prirodni musli s nemasnim mlekom i belo meso. (Tanjug)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.