Info
10.06.2015.
09:14 > 09:56
Poslodavci idu sve dalje u uslovima koje postavljaju kandidatima za posao. Jedna kompanija traži od potencijalnih radnika da za dobre rezultate garantuju nekretninom.
  • Limanka

    11.06.2015 14:41
    Pre nego što konkurišem....
    Nažalost, pripadam armiji nezaposlenih pa samim tim doslovce i egzistencijalno ugroženih. Nema gde nisam konkurisala. Ipak, pre nego što to uradim, proverim u APR-u da li je firma registrovana (ne možete ni zamisliti čega sve ima na srpskom tržištu radnih mesta), zatim pogledam na sajtu NBS da li su trenutno ili ranije bili u blokadi (u prevodu ako je neko često u blokadi, teško da će vam isplatiti zarađenu platu), a zatim na forumima pročitam komentare o potencijalnoj firmi.
    Naletala sam na vrlo zanimljive slučajeve: tip u blokadi pa je tražio sekretaricu-volonterku; jedan od najbogatijih novosadskih advokata stalno daje oglase, ima palatu u centru grada-na forumu pročitam kako strašno on i supruga mu mobinguju zaposlene; trafikant zaposlenima nudi, preračunato na osnovu broja slobodnih dana u mesecu, "samo" 12-satno radno vreme dnevno; CV sa slikom za radno mesto u pakeraju neke fabrike bogu iza nogu; isplatu plate nakon "naplate svih potraživanja"...zaista bih mogla knjigu da napišem o tome, ali moj želudac ne bi mogao da izdrži da ponovo prelazim kroz taj pakao...
    Slažem se sa nekim od komentatora da svi nezaposleni treba na društvenim mrežama da objavljuju podatke ovakvih poslodavaca...
    Evo, ja ču sada to da uradim...
  • dadde

    10.06.2015 15:37
    Nemam stan
    Jel' moze bubreg?
  • Adv

    10.06.2015 15:18
    Grgure, sedi jedan
    Naknada štete, evo navoda iz čl.163 Zakona:
    Postojanje štete, njenu visinu, okolnosti pod kojima je nastala, ko je štetu prouzrokovao i kako se naknađuje - utvrđuje poslodavac, u skladu sa opštim aktom, odnosno ugovorom o radu.

    Ako se naknada štete ne ostvari u skladu sa odredbama stava 5. ovog člana, o naknadi štete odlučuje nadležni sud.
    Toliko o tome kako "advokati" "savetuju".
  • Mile

    10.06.2015 15:01
    Naši bizMismeni treba odavno da su u zatvoru a ne da kabadahijski "vode" državne firme koje su postale "njihove" nakon pljačkaške privatizacije u udruženom zločinačkom poduhvatu. I umesto u zatvor oni dobijaju radnike besplatno ili uz cenu koja je niža od troškove egzistencijalne reprodukcije radnika, a što im je omogućila korumpirana vlast. I na kraju nikom ništa, kabadahija ne odgovara ni za šta jer je zakonom zaštićen a radniku ostaje ulica (da prosi, da krade, da otima od pljačkaša ili sebi sličnih, pretražuje po kontejnerima i sl.)
  • Cekin

    10.06.2015 14:45
    Kad neuki laprdaju
    Malo progooglajte svetske oglase. Za takva mesta traže se određene garancije zbog mogućnosti nastanka velike štete.
    U ovoj zemlji prevaranata svaki "menadžer" i komercijalista može fiktivno da "proda" tuđu robu, a zatim se izgubi bez traga. Garancija je normalna stvar u poslovnom svetu.
    Za primer uzmite firmu iz iste oblasti, koja ima predstavništvo u NS, gde svaki dan dolaze i odlaze šleperi pilećeg mesa.
  • 10.06.2015 14:15
    I onda neko kaže da je Jovo Bakić poludeo zbog jučerašnjeg intervjua. Dole ovaj suludi sistem izrabljivanja!
  • tutankamon

    10.06.2015 14:13
    vaspitanje
    Deca koja su lepo vaspitana prisiljena su da dozivljavaju i trpe teror onih koji nisu lepo vaspitani. To je jedan od najgorih problema sa kojima se ova drzava suocava, jer je lepo vaspitanih sve manje, a onih bezobzirnih sve vise.
  • 10.06.2015 13:50
    napredno
    Kakav idiotluk jos moze da se desi u ovoj kvazi drzavi?
  • 10.06.2015 13:20
    Ovo je za " verovali ili ne " Pitajte Vulina o čemu se ovde radi ??
  • Milica

    10.06.2015 13:19
    Dokle?
    Dokle god znaju , svesni su i vide da ljudi trpe ići će još dalje.Pa kada budu počeli da stavljaju okove, valjda će se ovaj narod pobuniti...protiv samozvanih gazda, lažova, prevaranata , neznalica, mafijaša i svakakvog drugog nesoja.Ja nisam htela da podnosim nezakonitosti i, naravno, odmah sam dobila otkaz, žalila se svima koji postoje, Zaštitnik gradjana odgovorio da e sve protzakonto, a on nije nadležan za privatne firme, A OD SLOBODNE ŠTAMPE UKLJUČUJUĆI I VAŠ CENJENI MEDIJ NIKO NIJE OBJAVIO MOJU PRIČU, MOŽDA ZATO ŠTO JE ŠKAKLJIVO JER FIRMA PRODAJE ORUŽJE...pa valjda da se ne zamerate...
  • Zabrinut

    10.06.2015 13:17
    Na mestu vlasnika ove ili slicne firme,bio bi zabrinut,jer nekom ce puknut film,sa svime sto takvo nesto nosi.
  • 10.06.2015 12:46
    Tako treba sa marvom.
  • 10.06.2015 12:31
    Ha, menadzer i bizMismenska firma. Obe strane prodavaci magle.
  • VladaN

    10.06.2015 12:24
    Tako je to...
    ..u divljačkom srbijanskom kapitalizmu. Pride do god ima likova kao @Anonimus-koji spominje neku marvu, koji da li ozbiljno ili "duhovito" komentarom podržavaju ovo beznađe ove propale države...šta dodati. mladi i inteligentni put pod noge inače vas čeka iživljavanje neprosvećene rulje koja se skupila sa svih strana.
  • 10.06.2015 12:24
    U ovoj drzavi je toliko loše da čak i ne postoji takva reč u srpskom jeziku koja bi bila u stanju da opiše koliko je loše. Čak je i izraz "dno dna" suviše preblag za opis trenutne situacije u državi Sribiji.
  • novosađanin

    10.06.2015 11:47
    dobar znak
    Ovo vam je dobar znak sa kakvim "gazdom" imate posla. Zato zaobiđi te ih u širokom krugu.Treba javljati preko društvenih mreža iskustva u traženju posla. Kad već ni jedan sajt koji oglašava kao info ili lako, i drugi, ne ostavljaju mogućnost komentara ispod svakog problematičnog poslodavca. Mučenici koje traže posao mogli bi napisati knjige o bahatosti "poslodavaca",i skinutim im oreol velikih "gazda".
  • 10.06.2015 11:33
    Strasno
    a gospodin direktor jos se cudi sto ga zovu novinari.Sram ga bilo nasi novopeceni nazovi biznismeni su jad i beda ovog drustva.Sta su radnici u ovoj drzavi?Ako i rade za 20 000 hiljada im lome kicmu takvi poslodavci kao ovaj ovo je postalo robovlasnicko drustvo sram ih bilo kako ih nije sramota.Kod nas je najeftiniji covek na zalost.
  • Gari

    10.06.2015 10:53
    Imam pitanje
    Pa kako da kupim stan ako nemam posao?
  • hm....

    10.06.2015 10:45
    i to putujućeg trgovca.....
    na procenat. dobro da ne traže i licencu.
  • 10.06.2015 10:23
    A kako bi bilo da se napravi ugovor, da ako firma kasni sa isplatom plata, jer nema novca na računu firme, da onda stan vlasnika, direktora ili bilo koja druga nekretnina pređe u vlasništvo radnika?

    Da li bi se tada poslodavac složio?

    Neki poslodavci su zaista alavi i bahati. Koliko god imaju, da im je još, a ništa da daju radniku!

    Iskoristi radnika maksimalno, uzmi mu sve što mu možeš uzeti, godišnji, prekovremene sate, platu smanji koliko god možeš.

    Rođak je radio kod jednog takvog gazde.
    Radio je prekovremeno, subota, nedelja, ne bitno koje doba dana. Skoro pa je vodio sve poslove u radionicama, plus svoj posao što je radio. Početna plata mu je trabala biti 350€, ali kao za prvi mesec dok je probni rad samo 250€. Na tih 250€ je ostala 2 godine, dok nije jednom hteo dati otkat, tada mu je povećao na 300€. Ali opet, nema slobodnog dana, nema godišnjeg, tj. ima, ali to je 3-4 dana u godini. Prekovremeni i rad vikendom nije plaćen, naravno.
    Uslovi nikakvi, u radionici zimi je ladno, leti vruće.
    Najgore od svega toga, od 20ak zaposlenih, kada rođak nije na poslu, neka mašina stane, niko od ostalih radnika ne zna da je pokrene ponovo. Koliko se puta dešavalo nedeljom da stane i ajde dođi na posao, ostani par sati i nikom ništa.

    Ali zato gazda voza Tuarega 3.0 TDI, sin voza Volvo S60, ima kuću na 3 sprata, 2 stana, na poslu se pojavi ujutru i po nekad u toku dana, sin se i ne pojavljuje ide lovi sojke po kafićima.

    Stvarno smo nisko pali, koliko se jadno i patetično ceni dobar radnik ili bilo kakav radnik.
    Nije ni čudo što su nam mnoge stvari loše, pa ko će da bude motivisan da radi i to što radi da bude dobro urađeno, 12-14 sati dnevno, 6, nekada i 7 dana u sedmici, za 250€ mesečno?
  • Александар

    10.06.2015 10:10
    Залога
    Овај предлог уопште није лош, али када би се применио на кандидате за јавне функције (посланике, одборнике, министре, директоре јавних и других државних предузећа,...). Питам се да ли би се и онда понашали као да управљају Алајбеговом сламом...
  • mile

    10.06.2015 09:59
    Poslodavci danas za određene pozicije obožavaju da imaju zaposlene koje mogu da ocenjuju. Čak zaziru od visoko obrazovanih i mladih koji mogu naći lako posao, traže starije osobe sa decom i kreditima koje će da robuju po ceo dan na telefonu i za računarom. Komercijalista može da bude svako, to je pozicija u kojoj može dosta da se ukrade i namesti. Zato i ne čudi ovakav oglas.
  • Mile

    10.06.2015 09:53
    Krajnje je vreme da se pljačkaška družina razjuri a radi opstanka većine stanovnika ove uboge zemlje.
  • amarkord

    10.06.2015 09:30
    bravar je bio bolji
    Oosim novcanih i seksualnih ucena, cega su se dosetili. Ko se seca stare Jugoslavije neka uporedi koliko smo se srozali.
  • Klokan71

    10.06.2015 09:27
    !
    ja levata i budala, sto bi rekao Izet... :D
  • 10.06.2015 09:21
    Ali zato Jorgobanka u zakon o NBS uvela da nije odgovorna za ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna