Info
21.12.2014.
22:00
Država će za finansiranje stranaka u 2015. dati za trećinu manje para nego ove godine, piše Blic.
  • 22.12.2014 16:46
    Misljenje
    Nije jasno zasto se politicke partije finansiraju, ako nisu raspisani izbori. U daljem delu teksa, a odnosi se uglavnom na republike izbora, zelim da ukazem da posle izbora jedino treba finansirati iz (republike, pokrajine, lokalnih samouprava) budjeta ona lica koja su izabrana (poslanik, odbornik), a to su na nivou republike poslanici (ministri, predsednik drzave), a politicke partije neka se finansiraju iz clanarine. Ovo je zanimljiv metod finansiranja stranaka iz budjeta, tako da ona stranka koja ima poslanike uvek ima dodatna sredstav za finasiranja predizborne kampanje, a pored toga tokom mandata poslanika finasira svoje stranacke aktivnosti, odnosno vanizbornu propagandu (odrzavanje tribine, stampanje flajera, finasira stranacke izbore, itd.), za razliku od politickih stranaka koji nisu imale poslanike. Poslanici dobijaju dnevnice i/ili platu, i jedino to treba finansirati, a za sekretare stranaka, kupovinu automobila za potreba stranaka i oslalo treba da postoji clanarina. Uglavnom se govori o privatizaciji nerentablinih drzavnih preduzeca, jer postoje visoki drzavnih troskovi i visak zaposlenih, ali i finanasiranje stranaka jeste drzani trosak, koje finasiraju svi gradjani. Gradjani pored finansiranja predizborne kampanje finansiraju dodatno i partije nevezano da li gradjani izlaze na izbore, a pritom nisu glasala za iste ili nisu zainteresovana za izbore. Politicke stranke na vlasti (lideri stranaka) su postala nerentabilna "javna preduzeca", ali privatna (licna imovina pojedinaca) i bez plana rekonstukcije. Dok se iz korena ne promeni sistem (zakonodana, sudsta, izvrsna vlast,...) funcionisanja nema razvoja Srbije, sadasna situacije i reforma izgleda isto kao da palme sadite na severnom polu i ocekujete da iste izrastu.
  • -

    22.12.2014 09:22
    -
    manje iz budzeta-vise od clanarina
  • besan ker

    22.12.2014 07:04
    I dalje je previše...
  • selo

    21.12.2014 22:43
    stednja
    Sto je ok jer....svi stedimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna