Srbija i korupcija u 100 i 300 reči

Srbija se našla u donjoj polovini indeksa percepcije korupcije. Šta to znači?
Euro notes
Getty Images

Borba protiv korupcije godinama je prioritet vlasti u Srbiji - makar na rečima.

Ipak, novi indeks percepcije korupcije pokazuje da je ona i dalje na visokom nivou.

U izveštaju međunarodne organizacijeTransparensi Internešnal (Transparency International) Srbija se nalazi na 91. mestu liste od 180 država i poziciju deli sa Turskom.

Od 100 poena, koliko mogu da imaju države u kojima je nivo korupcije nizak, Srbija ima 39.

Isti broj poena Srbija je imala i prošle godine, ali je tada zauzimala 87. mesto, što je bio pad od 10 pozicija u odnosu na 2017.

Od zemalja iz okruženja, od Srbije su bolje rangirane Bugarska (74. mesto), Rumunija (70. mesto), Crna Gora (66. mesto), Hrvatska (63. mesto) i Slovenija (35. mesto). Indeks percepcije korupcije pokazuje da je situacija gora u Albaniji (106. mesto), Severnoj Makedoniji (106. mesto), Bosni i Hercegovini (101. mesto) i na Kosovu (101. mesto).

indeks percepcije korupcije
BBC

Podaci pokazuju da dve trećine zemalja sveta ima manje od 50 poena, što znači da je u njima korupcija raširena. Prosečan broj poena u istraživanju je 43 od 100.


Indeks percepcije korupcije u 100 reči

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja.

Ocenjuje se korupcija u javnom sektoru, a izračunavanja se vrše na osnovu 13 relevantnih istraživanja.

Iako je broj poena Srbije isti kao i prošle godine (39), država je pala za četiri mesta na listi.

novac
BBC
Korupcija

Ove godine je zauzela 91. mesto i našla se u donjoj polovini liste, gde je poslednji put bila 2006. godine, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija.

Analitičari iz ove organizacije kažu da je stagnacija „najmanje što se može očekivati u situaciji u kojoj Vlada otvoreno krši i relativizuje antikorupcijska pravila koja je sama predložila, a tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju."


Indeks percepcije korupcije u 300 reči

Sa 39 poena, Srbija se ove godine našla u grupi zemalja sa raširenom korupcijom - zemljama koje su imale manje od 50 poena.

U istoj grupi su i sve zemlje bivše Jugoslavije osim Slovenije, kao i druge zemlje regiona - Albanija, Bugarska i Rumunija.

korupcija region
BBC

„Ovaj skor nas smešta četiri poena ispod svetskog proseka (43) i 19 poena ispod proseka Evrope, a 27 poena iza proseka Evropske unije", navodi se u saopštenju organizacije Transparentnost Srbija.

„Koncentrisana politička moć i podrška građana za borbu protiv korupcije nisu iskorišćeni za jačanje institucija i vladavine prava, što bi obezbedilo da sistem odgovornosti funkcioniše bez obzira na postojanja političke volje, a pogotovo bez političkog naloga", dodaje se.

Iz ove organizacije navode i da institucije Srbije nisu ispunile ciljeve postavljene u antikorupcijskoj strategiji za period 2013-2018, kao i u Akcionom planu za poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

„I pored toga što su ocene Evropske komisije i međunarodnih posmatrača često bile kritičke, pritisak nije bio dovoljno snažan da bi doveo do bitne promene stanja. To se pokazalo i na primeru izmene četiri zakona koji su od značaja za finansiranje kampanje i sprečavanje zloupotrebe javnih resursa za partijske svrhe, iz decembra 2019."

korupcija u regionu
BBC

Problem su i funkcije vršilaca dužnosti direktora u javnim preduzećima koje i dalje nisu ukinute, kao i nedovoljna transparentnost rada javnih preduzeća i institucija.

Direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati je ocenio da nalazi ne ukazuju samo da je stepen korupcije u Srbiji visok, već i da je ta pojava endemskog karaktera.

„To govori o slabosti vladavine prava, ali i o postojanju ozbiljnih smetnji ekonomskom razvoju", kazao je Goati na konferenciji za novinare, a prenosi Beta.

I on je ocenio da je jedan od ključnih instrumenata koji omogućava „hiperendemsku" korupciju, praksa imenovanja vršilaca dužnosti u javnom sektoru.

Na listi su ove godine najbolje rangirani Novi Zeland i Danska sa 87 poena, Finska (86 poena), dok Singapur, Švedska i Švajcarska dele četvrto mesto sa 85 poena.

Zemlja sa najlošijim indeksom percepcije korupcije je Somalija sa devet poena, a na dnu liste su i Južni Sudan (12 poena), Sirija (13 poena), Jemen (15 poena), dok 173. mesto dele Venecuela, Sudan, Ekvatorijalna Gvineja i Avganistan sa po 16 bodova.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ivan BG

    23.01.2020 21:16
    Svi
    Svi su do srzi korumpirani. Samo jos ja odolevam. Da mi neko da 20 evra pa i da napisem da ide na bolje i da nije toliko strasno, ali ovo je stvarno jeza koliko smo korumpirani...
  • Da

    23.01.2020 14:34
    Da
    Srbija=korupcija
  • Xyz

    23.01.2020 14:27
    Xyz
    U Srbiji su svi korumpirani. Od vrha do dna. Bukvalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC