Kako je moguće da je nafta jeftinija od vode?

Cena sirove nafte na svetskim tržištima ne prestaje da pada.
Nakon pada od 27 odsto u 2015. godini, cena barela BRENT nafte od početka godine pala je dodatnih 12 odsto. Cena litra sirove nafte sada je približno 0,21 dolar i osetno je niža od cene obične izvorske vode.
 
Verovatno postoje opravdani ekonomski razlozi za visoku cenu vode, ali što se događa sa naftom?
 
Glavni razlog naglog pada cene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi da smanjuje proizvodnju kada je cena nafte niska kako bi stvorila nestašicu na osnovu koje cena ponovo počne da raste, navodi ekonomski analitičar Josip Kokanović u autorskom tekstu objavljenom na B92. Novi cilj Saudijske Arabije je da uništi proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udeo u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte sa kojim dolazi veliki uticaj na cenu u dugom roku.
 
No plan se ne odvija kako su ga Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo te je tržište i dalje prezasićeno naftom.
 
U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na finansijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cene i počeli masovno da otvaraju prodajne (short) ugovore na tržištima futuresa, opcija i ostalih finansijskih izvedenica. Po poslednjim podacima sa američkog tržišta futuresa, broj sklopljenjih short ugovora je rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cene, navodi Kokanović.
 
Analiitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad sa ovog nivoa. Mnogi projekti pokrenuti zadnjih godina u naftnoj industriji su temeljeni na ceni od približno 100$ po barelu, te se pri ovakvim cenama jednostavno ne isplate. Ukoliko cena uskoro ne poraste, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata biće odloženo ili otkazano. Velika špekulativna prodaja naftnih ugovora takođe ide u prilog skorašnjem rastu cene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupovinom naftnih ugovora što će doprineti rastu cene u budućnosti. Veća je verovatnoća da će cena nafte pre dosegnuti 50 dolara nego 20 dolara po barelu što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka, ocenjuje Josip Kokanović.
 
Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija