Ljajić: Moguće recipročne mere prema Makedoniji

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić pozvao je danas nadležne u Vladi Makedonije na razgovor o prevazilaženju problema enormnog povećanja cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju, ne isključujući mogućnost uvođenja recipročnih mera.
"Svesni smo da recipročne mere nisu ni trajno ni najbolje rešenje, ali u ovom trenutku one su za nas iznuđen potez i naše stručne službe razmatraju na koje bi se makedonske proizvode one mogle odnositi", naveo je Ljajić. Zato, kako navodi, poziva nadležne u Vladi Makedonije na razgovor o ovom problemu i njegovom trajnom rešavanju pre nego što on eskalira i naruši robnu razmenu dve zemlje.
 
Ljajić, koji je ministar trgovine, smatra da je odluka makedonskog Ministarstva poljoprivrede, prema kojoj su cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za 833 posto, nastavak loše prakse Vlade Makedonije da svake godine u ovo vreme uvodi vancarinske barijere.
 
"Vancarinskim barijerama makedonske strane svake godine se daje različita forma, ali je suština uvek ista - sprečavanje slobodne trgovine i ograničavanje izvoza pšenice i braššna iz Srbije u Makedoniju. Na taj način naruššava se princip slobodnog protoka roba i usluga", rekao je Ljajić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija