Povlačenje najveće novčanice izazvalo haos u Venecueli

Najavljeno povlačenje najveće novčanice Venecuele od 100 bolivara (nominalno 9,6 evra) izazvalo je haos zbog nestašice gotovine i dugih redova pred bankama.
Venecuela je danas praktično postala zemlja bez gotovine, jer banknota od 100 bolivara prestaje da važi, a novčanice veće denominacije koje je trebalo da je zamene, još nisu stigle u banke i bankomate. 
 
U glavnom gradu Karakasu ljudi se oslanjaju na kreditne kartice i transfer novca preko banaka, ili sasvim izbegavaju transakcije.
 
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u nedelju je iznenada najavio da će banknota od 100 bolivara izaći iz opticaja do kraja nedelje, dok njegova zemlja beleži najveću inflaciju na svetu. On je privremeno zatvorio granicu sa Kolumbijom i Brazilom da bi se sprečila "mafija" koja gomila bolivare i optužio špekulante i gangstere što je inflacija u njegovoj zemlji dostigla 500 odsto.
 
Kritičari su ismevali pomisao da bi gangsteri čuvali svoje bogatstvo u valuti koja najbrže devalvira na svetu. SAD su svoje državljane upozorile da ne putuju u Venecuelu, a one koji su već tamo, da moraju sami da organizuju svoj odlazak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija