Nafta u svetu sve jeftinija, gorivo u Srbiji sniženo tek za 70 para

Već treću sedmicu cene sirove nafte na svetskim berzama konstantno padaju, međutim, to se na pumpama u Srbiji ne vidi.
Nafta u svetu sve jeftinija, gorivo u Srbiji sniženo tek za 70 para
Foto: Pixabay
I pored najava da će gorivo pojeftiniti, cene derivata snižene su simboličo od 70 para do oko jednog dinara.
 
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović za RTS kaže da potrošači treba da budu uvereni da plaćaju najnižu cenu na tržištu jer postoji snažna tržišna konkurencija.
 
"Ako se uoči zloupotreba na tržištu, država može da kažnjava. Imamo više od 1.400 benzinskih stanica i na tržištu se vodi 'bitka' za potrošače, što govori da postoji tržišna konkurencija. Naftne kompanije stalno nude sniženja i kartice lojalnosti. Trenutna cena je najniža koja može da se ponudi potrošačima", istakao je Mićović.
 
Govoreći o tome zašto se sniženje na pumpama u Srbiji ne primećuje, Mićović je za RTS rekao da je reč o sniženju sirove nafte i da treba sačekati.
 
"Sniženje sirove nafte je pomereno za nekoliko dana. Kada to gorivo krene ka stanicama, ono je 100 odsto po toj nižoj ceni. Treba sačekati, izvesno je da će uslediti pad cena", objasnio je Mićović.
 
Dodaje da je u Srbiji konstantna promena cene nafte, pa da zato treba obratiti pažnju kada se poredimo sa zemljama regiona.
 
"Kada se poredimo sa drugima treba imati na umu da od 150 dinara koliko košta dizel, 80 dinara je državno zahvatanje, a to zavisi od zemlje do zemlje. Kada izbacimo državne zahvate onda se dolazi do ujednačenih cena na tržištu. Sve zemlje podjednako dižu cene, negde se kontroliše pa se kao u Sloveniji desi da nema promena 15 dana pa onda naglo usledi promena, a kod nas je kontinuitet", zaključio je Mićović.
 
Podsetimo, ranije je najavljeno da se zbog rata u Siriji mogu očekivati nova poskupljenja goriva u Srbiji.
  • Dexy

    12.05.2017 16:47
    Pfff
    Ma zasto ga pojeftinjuju kada narod cuti. Treba ga poskupljivati koliko god je moguce jer smo mulci.
  • Mad Max

    11.05.2017 11:07
    Gorivo će kod nas ponovo morati da poskupi zato što su ugroženi gušteri u Nemačkoj od isparenja iz auspuha bez katalizatora.

    Kad nafta pojeftini ne mogu cene dole jer imamo zaliha jedno sedam meseci (naravno lažu), a čim poskupi, odmah za dva sata dižu cene tih istih zaliha koje su odjednom šatro nestale.Lopurde smrdljive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.