Tri institucije nadležne za prijave kršenja radničkih prava

Kojoj instituciji radnik treba da se obrati u slučaju kršenja radnih prava zavisi od toga da li ima ugovor sa poslodavcem i da li je firma u kojoj radi registrovana ili nije.
Tri institucije nadležne za prijave kršenja radničkih prava
Foto: Pixabay
Kako piše portal Radnik.rs, u većini slučajeva za kršenja prava radnika nadležna je inspekcija rada, ali u nekim slučajevima radnici treba da podnesu prijavu Poreskoj upravi ili tržišnoj inspekciji.
 
Neuplaćeni doprinosi
 
Ukoliko radnik ima ugovor sa poslodavcem, ali je saznao da poslodavac nije uplaćivao doprinose za obavezno socijalno osiguranje, ovaj slučaj je u nadležnosti Poreske uprave.
 
Kako navode u Poreskoj upravi, u prijavi je važno navesti detalje o tome u kom periodu poslodavac nije uplaćivao doprinose. Prijava se može podneti anonimno ili pod imenom i prezimenom.
 
Iz Poreske uprave navode da se prijava ovoj instituciji podnosi sektoru za kontrolu i da se može podneti putem elektronske pošte, telefonom i preko sajta Poreske uprave. To je moguće jedino učiniti putem kol centra ili putem formulara koji se nalazi na sajtu Poreske uprave.
 
Takođe, Poreska uprava nema definisani rok da postupi po prijavi i ne dostavlja izveštaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru jer je zakonom propisano da su podaci o poreskom dugu službena tajna. To u praksi znači da radnik nakon podnete prijave ne zna da li je Poreska uprava utvrdila nepravilnost ili ne.
 
Detaljnije o tome kako možete proveriti da li vam poslodavac uplaćuje staž čitajte OVDE.
 
Neregistrovana firma
 
Ukoliko radnik radi u firmi koja nije registrovana u Agenciji za privredne registre, rad ovakve "firme" se prijavljuje tržišnoj inspekciji, koja radi u okviru Ministarstva trgovine.
 
Prema rečima Ministarstva trgovine, prijava tržišnoj inspekciji se može podneti putem telefona, elektronskom poštom i na pisarnici.
 
Ukoliko se podnosilac prijave potpiše na prijavi, te dostavi svoju adresu, tržišna inspekcija ga obaveštava najkasnije u roku od 15 dana od inspekcijskog nadzora o ishodu pokrenutog inspekcijskog nadzora, kažu iz Ministarstva u odgovoru.
 
Kontakt podatke tržišne inspekcije možete pronaći OVDE.
 
Rad na crno
 
U slučaju kada radnici rade bez ugovora u firmi, dakle "na crno", to je u nadležnosti inspekcije rada. Inspekcija rada je nadležna i u slučaju kada poslodavac ne isplaćuje platu.
 
Prijava se može podneti i anonimno, ali u tom slučaju inspekcija rada ne šalje obaveštenje o izvršenom nadzoru podnosiocu prijave.
 
Detaljnije o prijavi inspekciji rada čitajte OVDE.
  • Welder

    18.09.2021 16:55
    Godisnji odmor
    Kome se obratiti ako poslodavac privatnik izbegava da plati naknadu za godisnji odmor koji je po zakonu zagarantovan i na njega ima neotudjivo pravo...
  • Natasa Kostic

    05.10.2020 16:56
    Isplata putnih troskova
    Ako u drzavnoj firmi putni troskovi kasne po dva,tri cak i cetiri meseca,a ista firma na drugoj lokacili vec dobila iste putne troskove mnogo ranije kome to prijaviti?
  • Jelena

    11.03.2020 07:50
    Dom starih
    Postovani, 

    U velikom sam problemu i ne znam kome da se obratim za pomoc.Mog oca Aleksic Marka je moja sestra Lečič Danijela, 6 februara odvela u dom za stare" Nina "koji se nalazi u Jajincima u Beogradu.U domu su meni kao njegovoj drugoj cerki branili svaki kontakt rekavsi da je to vreme za privikavanje ali i dalje je tako.Moja tetka,oceva sestra i moja braca su posle svadje sa osobljem dosli do mog oca koji danima trazi da ide kuci,da nas kontaktira ali mu to nije dozvoljeno.Moja sestra odbija da dodje po njega,i dalje zabranjuje Kontakte mene druge cerke sa njim kao i ostale familije.Moj otac od jutros je zapoceo strajk gladju i odbija lekove i zdravlje mu je ugrozeno ali mi ni dalje nemamo pozitivan odgovor da ce on biti pusten kuci i kako uopste to moze da se resi.Zabrinuti smo za njegovo zdravlje.Kome se obratiti za pomoc.Kako on uopste protiv svoje volje moze biti drzan zakljucan u domu.Molim vas za pomoc

    Jelena Milic 


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija