Počeo 21. Sarajevo film festival

U Sarajevu je sinoć, projekcijom brazilskog filma "Druga majka" rediteljke Ane Mujlaert, otvorena ovogodišnja najveća regionalna filmska smotra - 21. Sarajevo film festival.

U Sarajevu je sinoć, projekcijom brazilskog filma "Druga majka" rediteljke Ane Mujlaert, otvorena ovogodišnja najveća regionalna filmska smotra - 21. Sarajevo film festival.

Projekciji je prethodila ceremonija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je domaćin bio glumac Feđa Štukan. Otvarajući festival, Štukan je rekao da će narednih devet dana Sarajevo biti centar sedme umetnosti, gde će biti prikazano 259 ostvarenja iz 57 zemalja i ugošćeno oko 2.000 filmskih profesionalaca i oko 100.000 ljubitelja filma.

Takmičarski program uključuje 10 filmova i počeće danas projekcijom filma "Zvizdan" reditelja Dalibora Matanića.

Sarajevo film festival ugostiće jednog od vodećih svetskih glumaca, oskarovca Benisia Del Tora, kome će biti uručeno Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti. Del Toro, koji je dobitnik brojnih filmskih nagrada i priznanja tokom dugogodišnje karijere, sarajevskoj će se publici predstaviti u drami Fernanda Leona de Aranoe "Savršen dan", u kojoj igra glavnu ulogu.

Počasno srce Sarajeva biće dodeljeno i reditelju Atomu Egojanu iz Kanade, čiji se celokupni umetnički opus bavi pitanjima sećanja, napuštanja poznatog okruženja i uticaja tehnologije i medija na savremeni život.

Festival se zatvara dodelom nagrada u subotu, 22. avgusta, u sarajevskom Narodnom pozorištu, a ovogodišnju smotru filma zatvoriće film "Fusi" reditelja Dagura Karija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.