120 godina od rođenja Miroslava Krleže

Hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru, rođen je u Zagrebu 7. jula 1893. godine.
Hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru, rođen je u Zagrebu 7. jula 1893. godine.

Ovaj levičar ostavio je jedan od najdubljih tragova u hrvatskoj književnosti do danas. Za 88 godina života i 66 godina književnog rada napisao je pedesetak zbirki pesama, pripovedaka, romana, drama, eseja, političke publicistike, polemika, putopisa, dnevnika, memoara, enciklopedijskih članaka: u njegovom stvaralaštvu možemo naći sve oblike književnog izražavanja.

Rat je bezuslovno jedna od prvih i najopsesivnijih Krležinih tema, kojom se intenzivno bavi i u pesmama, i u prozi, i u dramama. Njegovu ratnu liriku ("Pjesme" I i II, 1918; "Pjesme" III, 1919) često prožimaju motivi Golgote i Velikog Petka, ali iz njih, katkad i prenaglašeno, progovara zagovornik lenjinističke ideologije, koji bučnim akordima pronosi jeku ruskog Oktobra 1917.

Zbirka pripovedaka "Hrvatski bog Mars" (1922; potpuna i konačna varijanta 1933), svakako je jedna od najsnažnijih, umetnički najvrednijih antiratnih knjiga u evropskim književnostima, kao i drama "U logoru" (u prvobitnoj varijanti, pod naslovom "Galicija" zabranjena na sam dan zakazane premijere, 30. decembra 1920.), sakupile su u svojim likovima svu tragiku i sve rane ljudi koji već vekovima ratuju i krvare, uvek zarad tuđe koristi, "kao veleizdajnici svoje vlastite narodnosti".

Miroslav Krleža umro je 29. decembra 1981. godine. Sahranjen je 4. januara sledeće godine, uz državne počasti. Na njegovom kovčegu bila je crvena zastava, a ispraćen je uz Lenjinov posmrtni marš.

  • Indijanac

    07.07.2013 10:05
    Hrvatski i jugoslovenski pisac... Inače se strašno plašio smrti. Užasavala ga je pomisao da će ga, kada umre, strpati u neki frižider do pogreba, pa je u poznim godinama sve svoje prijatelje smarao tom pričom. Prava ironija je da je umro pred Novu godinu, te da, zbog njegovog značaja kao pisca, sprovod nije mogao biti organizovan navrat-nanos... Kako to biva - završio je u jednom od onih užasnih frižidera u prosekturi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.