Na jednom mestu 150.000 fotografija Tita

Fotografije iz foto-arhive Muzeja istorije Jugoslavije, mahom nepoznat široj javnosti, od danas će biti dostupne na sajtu www.foto.mij.rs.
Fotografije iz foto-arhive Muzeja istorije Jugoslavije, mahom nepoznat široj javnosti, od danas će biti dostupne na sajtu www.foto.mij.rs.

Tako će 150.000 njih koje prikazuju detalje iz života Josipa Broza Tita sada moći da vide zainteresovani iz celog sveta.

Fotografije su snimila četiri fotografa iz Kabineta predsednika SFRJ u periodu od 1947. do 1980. godine, na 1083 lokacije u 93 države. Projekat digitalizacije trajao je dve godine. Zamišljeno je da se onlajn baza pretražuje po datumima, događaјima, ličnostima i zemljama, a posetioci imaju priliku da učestvuju u upotpunjavanju informacija o istoriјi "tagovanjem" fotografiјa i dodavanjem povezanih informacija.

"Zahvaljujući projektu, otklonjena je opasnost od uništenja arhive i uvođenja restrikcija njenog korišćenja, jer je do danas svaki rad podrazumevao fizički kontakt sa fotografiјama", kaže Neda Knežević, direktorka ovog muzeja, koji ima više od 100.000 posetilaca godišnje.

Fotografije, koje su delo četvorice fotografa Dragutina Grbića, Aleksandra Stojanovića, Miloša Rašete i Mirka Lovrića, beleže putovanja Josipa Broza Tita, posete stranih šefova država i vlada, susrete sa svetski poznatim ličnostima različitih zanimanja, kao i situacije iz njegovog svakodnevnog života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.