Umro glumac Piter O'Tul

Legendarni irski glumac Piter O' Tul, koji se proslavio u remek-delu režisera Dejvida Lina "Lorens od Arabije", umro je u subotu u 81. godini.
Legendarni irski glumac Piter O'Tul, koji se proslavio u remek-delu režisera Dejvida Lina "Lorens od Arabije", umro je u subotu u 81. godini.

Vest o O'Tulovoj smrti je saopštio njegov agent, a čuveni glumac koji se sedamdesetih godina prošlog veka uspešno izlečio od raka želuca, umro je nakon duge bolesti u bolnici Velington u Londonu.

Piter O'Tul je prošle godine najavio da napušta glumu, rekavši da je vreme da se povuče i da se neće vraćati a da mu je gluma omogućila da "se spoji sa finim ljudima, dobrim prijateljima sa kojima je podelio nezaobilaznu sudbinu svih glumaca, ispunjenu neuspesima i hitovima".

U ranoj fazi njegove karijere O'Tul je postao simbol novog "soja" holivudskih zvezda, koje se nisu libile da se u javnosti ponašaju kao i u stvarnom životu. "Mi smo prethodnica prototipa glumaca šezdestih godina. Ja, Ričard Barton i Ričard Heris smo radili u javnosti sve ono što smo radili i usvom privatnom životu i to radimo i danas. Pili smo i znali smo za travu", rekao je jednom prilikom O'Tul.

Prošlog meseca objavljeno je da je dobio ponudu da se vrati iz glumačke penzije ulogom Kornelija Gala u jednom filmu o drevnom Rimu.

Rođen je 1932. godine u Gradiću Konemara u Irskoj, a živeo je u Londonu. U žižu onteresovanja filmske publike došao je 1962. godine u filmu o životu britanskog avanturiste T. I. Lorensa. Počasnog Oskara dobio je 2003. godine, nakon što je za tu nagradu u svojoj karijeri kandidovan osam puta, a nije je dobio nijednom.

  • 15.12.2013 19:38
    Šta godine učine čoveku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.