Preminuo glumac Maksimilijan Šel

Glumac Maksimilijan Šel, koji je pobegao pred Hitlerom iz Austrije i ostvario uspešnu karijeru u Holivudu dobivši Oskara za ulogu advokata odbrane u "Nirnberškom procesu", preminuo je u 84. godini.
Glumac Maksimilijan Šel, koji je pobegao pred Hitlerom iz Austrije i ostvario uspešnu karijeru u Holivudu dobivši Oskara za ulogu advokata odbrane u "Nirnberškom procesu", preminuo je u 84. godini.

Šelova zastupnica Patricija Baumauer rekla je da je on preminuo u petak uveče u bolnici u Insbruku posle "iznenadne i teške bolesti".

Uloga u "Nirnberškom procesu" advokata odbrane Hansa Rolfa donela mu je priznanje na međunarodnom nivou i Oskara za najbolju mušku ulogu. Šel je prethodno igrao Rolfa 1959. u epizodi televizijskog programa "Playhouse 90".

Više puta je glumio naciste, a uloge u filmovima sredinom 70-ih su mu donele još nominacija - Oskara za najboljeg glumca u filmu "The Man in the Glass Booth" i za sporednu ulogu u filmu "Julia" s Džejn Fondom i Vanesom Redgrejv.

Maksimilijan Šel je bio sin švajcarskog pisca Hermana Ferdinanda Šela i austrijske glumice Noe fon Nordberg. Rodjen je u Beču 8. decembra 1930, a odrastao je u Švajcarskoj pošto je njegova porodica pobegla zbog aneksije Austrije.

Glumom su prvo počeli da se bave starija sestra Marija i brat Karl, a Maksimilijan je debitovao u pozorištu 1952, posle čega je glumio u više nemačkih filmova pre nego što je otišao u Holivud 1958. Do tada je Marija već bila medjunarodna filmska zvezda i dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu 1954. u Kanu za ulogu u "Poslednjem mostu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.