Objavljena knjiga o srpskim kletvama

Prof. dr Milivoje R. Jovanović sakupio je i objavio kletve, uglavnom sa prostora Centralne i Jugoistočne Srbije, u kojima se do danas zadržalo verovanje u čudesnu moć magije.
Prof. dr Milivoje R. Jovanović sakupio je i objavio kletve, uglavnom sa prostora Centralne i Jugoistočne Srbije, u kojima se do danas zadržalo verovanje u čudesnu moć magije.

Pet godina je redovni član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika osluškivao narod. Beležio je ono što se generacijski prenosi s kolena na koleno, uglavnom među ženama koje i najviše kunu, bilo da su majke, supruge, devojke ili sestre. Muškarci ređe koriste kletve, ali se veruje, da su one koje izrekne otac, najteže, javlja RTS.

Magijska snaga reči, veruje se, može da stigne čoevka, pa se u kletvama često koriste kamen, voda, oganj i grom. Preti se zmijama, vukom i gavranom, a zastrašuje, gubom, kugom i jektikom.

Posle 20 izdatih naslova i četiri decenije književnog rada, profesor Jovanović, prošlogodišnji dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, sprema knjigu o verovanjima našeg naroda u zmajeve koji žive na srpskom Olimpu, planini Jastrebac.

  • Lektorkica

    18.02.2014 11:00
    Novosađanka
    Dragi naši,
    prva natologija kletvi zove se "Reči koje ubijaju" i delo je jedne Novosađanke. Čisto da se zna
  • alo,alo

    17.02.2014 20:40
    fali-
    dabog ziveo u srbiji !
  • 1a2b

    17.02.2014 20:09
    mogli ste citirati neku...
    da pocastimo nase politicare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.