Preminuo Radosav iz legendarne "Đekne"

Istaknuti crnogorski glumac i bivši doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini života.

Istaknuti crnogorski glumac i bivši doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini života.

Malović je počeo kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno-umetničkom društvu "Zahumlje", da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac. U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.

- Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta biva angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u "Gorskom vijencu" i "Lažnom caru Šćepanu Malom", Petra II Petrovića Njegoša. Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami "Ognjište“ Žarka Komanina kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost, tako da je proslavljeni pozorišni kritičar javno postavio pitanje - kako da jedan tako briljantan glumac ne dobije Sterijinu nagradu, suprotstavljajući ga jednom od tada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je dobio Sterijinu nagradu - stoji u saopštenju CNP-a.

Za svoga pozorišnog aktivnog delovanja, za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj "Đekni", velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.


Malović je glumio u nekoliko Nikolićevih uglavnom epizodne, ali upečatljive uloge.

Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Komemoracija će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati.

  • S.T.

    12.06.2014 07:26
    Dobar glumac...
    ...svaka cast,u djekni nas je nasmejao do suza...
  • Ćevara

    12.05.2014 17:24
    E moji Anonimusi...
    to su ljudi koje se nisu napatili u životu, ceo život prodavali maglu, glumili, piskarali!
    Takva ti je i SANU, sve kornjače sa galapagosa su u njoj! Tu ko se ubaci doživotni je član i samo puni tekući račun!
    A ovom deki neka je laka crna zemlja i hvala!
  • misja pg

    12.05.2014 14:42
    kamen mene,greota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.