Otvoren paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Paviljon Srbije na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, na kojoj se Srbija predstavlja izložbenom postavkom "14-14" o arhitektonskim delima u periodu od jednog veka, otvorila je ambasadorka Srbije u Italiji, Ana Hrustanović.

Paviljon Srbije na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, na kojoj se Srbija predstavlja izložbenom postavkom "14-14" o arhitektonskim delima u periodu od jednog veka, otvorila je ambasadorka Srbije u Italiji, Ana Hrustanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Marko Salapura, u ime autorskog tima koji čine i Zlatko Nikolić, Aleksandar Hrib, Igor Sladovljev i Jelena Radonjić, kao i saradnjici Srđan Keča i Andera Palašti, zahvalio se na poverenju koje im je ukazano izborom njihovog projekta.

Unutrašnji deo izložbenog prostora, ispunjen dnevnim svetlom, čini okvir od stotinu značajnih arhitektonskih projekata nastalih od 1914. do 2014. godine, dok se okolni prostor bavi projektom Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, hrvatskog arhitekte Vjenceslava Rihtera. Zdanje Muzeja revolucije nikada nije sagrađeno, osim podrumskog dela, i njegova sudbina, vezana za mesto i vreme, pruža opipljiv kontekst za razumevanje murala u centralnoj sobi paviljona, navodi se u saopštenju.

Na XIV Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji pod nazivom Fundamentals (osnove) predstaviće se 66 zemalja.

Pod vođstvom umetničkog direktora 14. Venecijanskog bijenala, holandskog arhitekte Rema Kolhasa, zemlje učesnice pozvane su da "svaka na svoj način odgovore na problem brisanja nacionalnih obeležja u arhitekturi u korist prihvatanja jednog univerzalnog modernog jezika", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.