Otkrivene neobjavljene pesme Pabla Nerude

Španska izdavačka kuća "Seiks Baral" saopštila je da je tokom katalogizacije dela slavnog čileanskog pesnika i Nobelovca Pabla Nerude u Čileu pronađeno dvadesetak dosad neobjavljenih pesama od "izuzetnog kvaliteta".

Slavni čileanski pesnik i Nobelovac Pablo Neruda, najpoznatiji po zbirci "Dvadeset ljubavnih pesama i jedna očajna", umro je 1973, a ostao je zapamćen kao pesnik komunističkog pogleda na svet, koji je pisao strastvenu ljubavnu poeziju.

Nerudina španska izdavačka kuća "Seiks Baral" saopštila je da je tokom katalogizacije njegovih dela u Čileu pronađeno dvadesetak dosad neobjavljenih pesama od "izuzetnog kvaliteta". Reč je o "književnom događaju od univerzalnog značaja" i "najvećem otkriću u španskoj literaturi poslednjih godina", istaknuto je u saopštenju izdavača.

Deo pesama, koje su mahom napisane tokom 1956, ljubavnog je karaktera, dok se ostale bave raznim drugim temama. Nove pesme će biti obavljene u Latinskoj Americi krajem ove godine, povodom 110. godišnjice Nerudinog rođenja i 90. godišnjice prvog izdanja zbirke "Dvadeset ljubavnih pesama i jedna očajna", a u Španiji će izaći početkom 2015.

Pesme su pronađene u kutijama sa pesnikovim rukopisima koji se čuvaju u Fondaciji Pabla Nerude u Čileu. Neruda, kog je Gabrijel Garsija Markes nazvao "najvećim pesnikom 20. veka na bilo kom jeziku", osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 1971. Čileanski pesnik umro je 23. septembra 1973, 12 dana nakon Pinočeovog vojnog udara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.