Zašto je "Another Round" film koji se, jednostavno, mora gledati?

Izuzetni film Tomasa Vinterberga govori o krizi identiteta, o tome da li se iz stanja "biti živ" može vratiti u stanje koje obećava glagol "živeti"? Mogu li u tom prelasku iz "stanja" u "radnju" bezbolni podsticaj biti čaša vina do dve - ali samo dve? Nekome bi u toj dilemi jamačno mogao da pomogne samo očaravajući Meds Mikelsen.
Zašto je "Another Round" film koji se, jednostavno, mora gledati?
Foto: Screenshot
Kad čovek prestaje da živi i postaje samo živ? Koji to trenutak obeleži tačku od koje putanja koja je do tada išla ka nebu, sada odjednom kreće put zemljine teže? Šta može da nagovesti početak prestanka pulsirajućeg osećaja sveta? 
 
Da li je to za muškarca trenutak kada usred krize srednjih godina zaređa po mlađim ženama? Da li je to za ženu momenat kada se u DM-u, umesto ka rafovima sa parfemima, mirišljavim kupkama i kremama, uputi ka policama sa sredstvima za čišćenje parketa, šporeta i pločica, mirišući ih sa istom posvećenošću i strašću kao do juče Bulgarijev "Voile de Jasmin" ili "Daisy" by Marc Jacobs? 
 
Nije poznato da li je ingeniozni Tomas Vinterberg, reditelj filma "Another Round" razmišljao o mlađim ženama i kobnoj raskrsnici u DM-u kada se pripremao za ovaj svoj film, ali da je studiozno proučio krizu identiteta koja je uočljiva ne samo u srednjim godinama, već i u dvadesetim, tridesetim i svim drugim "setim" razdobljima svakog čoveka - dokazuje ovo njegovo malo remek delo.
 
"Another Round" pokušava da otkrije zašto naši životi, u raznim fazama, postaju dosadni, obični i besmisleni, i zašto u njima isti takvi, smoreni ziheraši, postajemo i mi? Zašto stvari koje smo nekada radili zdušno, s radošću i mnogo strasti, danas radimo bez volje, mehanički, rutinski? 
 
Vinterbergov film, naizgled obična priča o nekoliko profesora u jednoj danskoj školi, od kojih se svaki na svoj način bori sa krizom srednjih godina: krizom identiteta, krizom u porodici, na poslu, pokušava da dokuči šta nas je udaljilo od nekadašnje najbolje verzije sebe, kako smo prestali da živimo, ko je i šta je doprinelo tome?
 
Pita nas i, da li je moguć izlaz iz toga? Može li se čovek probuditi dok baulja krizom srednjih godina? Ako se probudi, da li je to buđenje života tek privid, varka, opsena, puki beg od stvarnosti i ništa više? Leži li izlaz u čaši vina do dve? Ali - samo dve! Da li je alkohol način da se potpiri ugasla vatra?
 
 
 
Inspirisani tezom nekog Norvežanina o tome kao je posve u redu popiti čašicu-dve, jer one vode u euforiju koja podiže adrenalin, volju, strast, energiju, misaonost, maštu – jednom rečju pokreću istinski život, četiri prijatelja, počinju izazov zahvaljujući kojem ćemo upoznati neke sasvim druge ljude u njima, koji od bezvoljnih profesora postaju idoli svojih đaka. 
 
Ali, put od euforije do alkoholizma i kataklizme koju on ogoljuje, vrlo je kratak i koban. 
 
Ubacujući u priču i scene sa poznatim svetskim facama koje vole da gucnu i kad ne bi trebalo - a imaju, ili su imali, i ozbiljne krize identiteta, poput Jeljcina, Brežnjeva, Angele Merkel, Borisa Džonsona... te dilemu o tome da li bi se Dankirk ikada desio da Čerčil nije bio pod gasom, Vinterberg odmotava anksiozno klupko koje je bar jednom u životu stislo svakog od nas.
 
	 What a life, what a night
What a beautiful, beautiful ride
Don't know where I'm in five
But I'm young and alive
Fuck what they are saying, what a life 
 
"Another Round" nipošto nije priča koja slavi alkohol, taj - maltene nacionalni sport - i ne samo u Danskoj. Taj je film oda prijateljstvu i važnosti komunikacije među ljudima, jer kad nema razmene reči i misli, glagol "živeti" lako se pretvara u frazu "biti živ".
 
Izlaz iz stanja "biti živ" za nekoga može biti 0,3, za nekoga se krije u 0,8, nekome će biti potrebno ipak 2,8, a nekome će biti dovoljan ovaj predivni film da osvesti trenutak u kojem će na, na početku pomenutoj raskrsnici, napraviti neočekivani preokret.
 
Pomoći će mu u tome svakako neshvatljivo dobra glumačka postava predvođena fascinantnim Medsom Mikelsenom. Pomoći će mu katarzična finalna scena filma začinjena pesmom "What a Life" danskog trija "Scarlet Pleasure", i stihovi koji, nadomak očekivanog dance macabre, na čudesan način zapravo slave život. 
 
Omamljujući film.
 
Odvaja stopala od zemlje.
  • Anonimus

    12.01.2021 19:49
    @Pera
    "Ništa se ne mora osim umreti. Sve ostalo moranje je povreda ljudskih prava."

    Ako se ništa ne mora, Perice, zašto tvrdite da se moraju poštovati ljudska prava?!
  • Lemi

    12.01.2021 16:54
    Kultura
    Mislim da film nema konkretnu poruku tj. odgovor vec samo pitanje. Moje misljenje je da se covek odaje porocima da bi razumeo sta da radi kad zapadne u corsokak. Tako je najbrze i najopasnije. Mislim da je Mads skontao, sve je u glavi na kraju, opijati ti to pokazu odmah, a ako si glup mislices da je u njima.
  • Pera

    12.01.2021 15:44
    Ništa se ne mora osim umreti. Sve ostalo moranje je povreda ljudskih prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.