Tri asa - jedan GOAT

Rasprava o tome ko je najbolji teniser svih vremena traje već uveliko i mnogi će reći da se Đokovićevim osvajanjem Vimbldona ta priča završava.
Današnji svet je takav da se u svemu brza, pa tako i ne čude rasprave o tome ko je najbolji svih vremena u nekom sportu bez obzira na to što maratonska trka i dalje traje. 
 
Đoković je danas osvojio svoj šesti Vimbldon i mnogi će mu na glavu staviti GOAT krunu. Iako voli da pojede malo vimbldonske trave pre nego što podigne trofej, Đoković za fanove nije koza (goat), već je - jednostavno - Greatest of all time. I broj grend slemova nije jedini razlog za to.
 
Da vidimo šta to, za sada, kažu brojke.
 
 
Živimo u vremenu kada tri tenisera sa najvećim brojem osvojenih grend slemova imaju po 20 titula na otvorenim prvenstvima. Đoković se, osvajanjem šeste titule na Vimbldonu, pridružio Federeru i Nadalu u vrhu. I sve to dok su sva tri tenisera i dalje aktivna.
 
Od Vimbldona 2003. do Vimbldona 2021. godine, "velika trojka" osvojila je 60 od 72 grend slem titule. Sva trojica u svojim vitrinama imaju trofeje sa Australijan opena, Rolan Garosa, US opena i Vimbldona.
 
Međutim, jedino je Đoković osvajao svako otvoreno prvenstvo barem dva puta. Federer je jednom slavio na Rolan Garosu, dok je Nadal jedanput podigao trofej najznačajnijeg turnira u Australiji. 
 
Đoković je, može se reći, neprikosnoven od 2010. godine. Te godine, Rodžer je već imao 16 grend slem titula u svojim vitrinama, Rafa devet, a Novak samo jednu. Deceniju kasnije, sva tri tenisera su izjednačena, ali je razlika u osvojenim titulama na otvorenim prvenstvima u tom periodu prilično očigledna, Rodžer četiri, Rafa 11, Novak 19. 
 
 
Isto tako, sva tri tenisera imaju više od 80 titula (Federer 103, Nadal 88, Đoković 85). Međutim, Đoković ima više "velikih titula" i od Federera i od Nadala
 
Đoković je rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste - 328 sedmica je broj jedan, a iza njega je Feder koji je na vrhu liste proveo 310 nedelja. S tim što se kod Đokovića može dodati ono "... still counting".
 
Uz sve to, Federer i Nadal imaju nešto duži staž u profesionalnom tenisu. Švajcarac je svoj uspon na listi počeo 1998, Španac 2001. godine, dok je Srbin startovao 2003. To je i jedan od razloga zbog kojeg i Federer i Nadal imaju veći broj ukupnih pobeda u dosadašnjoj karijeri od Đokovića, ali postoji šansa da ih prestigne i u tom parametru.
 
Ono što je pak jasno na Noletovoj strani jeste međusobno odmeravanje snage.
 
U 50 susreta sa Federerom, Đoković je 27 puta izlazio kao pobednik. Kada su u pitanju dueli sa Špancem, Novak ih je odigrao 58, a u 30 navrata je slavio. Uz to je jedini koji je više od jednom pobeđivao Federera na Vimbldonu, odnosno Rafu na Rolan Garosu.
 
 
Možda, na kraju, nije ni bitno ko je GOAT - biti svedokom jedne ludački zanimljive trke je sasvim dovoljno. Uostalom, dovoljno je poslušati i šta je Novak izjavio po osvajanju svog šestog Vimbldona, nakon što je upitan o izjednačavanju rekorda sa Rodžerom i Rafom:
 
"Oni su razlog zašto sam ja ovde sada... Poslednjih 10 godina imali smo neverovatno putovanje i ono se ne zaustavlja ovde."
 
Lepota sporta je u tome što neverovatno putovanje nemaju samo oni koji igraju, već i milioni drugih koji prate.
  • Najbolji na svijet

    12.07.2021 07:19
    Istorija
    Najbolji je Novak i zato sto je empatican sirokogrud veliki covek u svakom smislu primer svima.
    Ponos kakav svet nije video a svoj narod uzdigao u vecnost. Veliko hvala neponovljivi Novace.
  • /

    11.07.2021 23:24
    /
    Djokovic je morao da postane najbolji ikada da bi ste vi pisali o njemu.... Sta reci....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.