Normalan život - otkazano

Četvrtak, 22. jul, bio je nenormalan dan. Lud. Nadrealan.
Normalan život - otkazano
Foto: 021.rs (ilustracija)
To verovatno niste ni primetili - prošli ste kroz njega kao "србска маика" kroz crveno. Neki bi rekli da nisu primetili neku "novu nenormalnost", jer je svaki dan sve luđi. I to je blizu istine.
 
Kada ste se probudili u Srbiji, 22. jula, prvo što ste mogli da zaključite jeste to da je glavni problem u državi na kom kanalu će se prenositi najatraktivnija fudbalska liga. Pitanje prenosa Premijer lige postalo je političko pitanje par excellence. Analizira se, tumači se, a svodi se na to u čiji džep ide (i iz čijeg džepa je otišlo). 
 
Onda je objavljen iskaz kriminalca osumnjičenog za višestruka ubistva. Vladajuća mašinerija krenula je odmah u spinovanje, u naprednjačkim grupama članovima se šalju montaže sa likom Aleksandra Vučića uz reči "Podrška predsedniku". Za deo opozicije svedočenje osobe koju zovu Velja Nevolja bilo je dovoljan dokaz kriminalnog karaktera vlasti, te su zatražili smenu predsednika.
 
Pa, ako nas je politika u Srbiji nečemu naučila to je onda da se kriminalcima ne može tek tako verovati. I opozicija i vlast se vode time da svako radi svoj posao, problem je kada se to radi diletantski.
 
Onda je predsednik pričao o tome da su članovi Belivukove grupe skidali kožu sa glave ljudima kako se kosa ne bi zaglavila u mašini za mlevenje mesa. Najnormalnija stvar o kojoj se priča jednog četvrtka, 22. jula, 2021. godine. U Srbiji. Ne u nekoj južnoameričkoj faveli. 
 
Porodica malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, odlučila je da je dosta čekanja i ćutanja, te je javnosti poručila kako Ministarstvo zdravlja nikada nije uplatilo obećana sredstva za lečenje dečaka. Nisu čekali pet dana pa postali nestrpljivi. Čekali su od 24. maja. Novac su na kraju slanjem SMS poruka prikupili građani Srbije, deo koji shvata da postoje važnije patnje od onih sa kojima se susreću učesnici Mitrovićevog rijalitija. Jer tako to ide - za našu decu.
 
Beograđani na Karaburmi protestuju. Voda? Urušena zgrada? Vesić koji pije vodu iz bazena i govori da ne kupujete flaširanu (usput, i to se desilo u četvrtak, 22. jula)? Ne. 
 
Protestuju zato što je vozač naleteo na dva dečaka i njihovog oca na pešačkom prelazu. Vozač je pobegao. Devetogodišnjak je od udarca preminuo. I ne, građani ne protestuju jer traže da se vozač pronađe. Protestuju jer je vozač pušten da se brani slobode. U Srbiji je bežanje nakon što udarite nekoga olakšavajuća okolnost. Zna to nečiji sin. 
 
Nije vam dovoljno? Imamo još toga. Jedna grupa navijača Partizana se potukla sa drugom grupom navijača. Sukobi među navijačima zbog droge su izgleda stvar prošlosti. Sada su se navijači Partizana potukli jer je jedna grupa skandirala "Vučiću, pederu". Tako su pojedini partizanovci ustali u odbranu lika i dela trenutno najmoćnijeg navijača Crvene zvezde. 
 
"Principijelno, ne treba se povlačiti pred primitivizmom. Pred onima što, na mig države, prave haos i skreću fokus sa same igre", rekao je jednom prilikom Božo Koprivica. Partizanovac, i književnik.
 
Predveče, kako je i red, pojavljuju se i jahači mentalne apokalipse. U istom kadru, na nacionalnoj frekvenciji Sarapa, D. J. Vučićević, Krle i Đuka objašnjavaju ljudima šta im se dešava u životima i ko im to želi zlo. No, to je najmanji problem. Imate daljinski - prebacite program, gađajte televizor. 
 
I da, Zagorka Dolovac je ponovo izabrana na funkciju republičkoj javnog tužioca. O njoj ćemo ponovo pričati za nekih šest godina kada bude završavala treći mandat. Do tad - u šestogodišnji san.
 
To je to, iako ima još neki "sitnica", ali o tome neki drugi put, da vam ne bude muka. Jedan od 365 dana u godini.
 
A zapravo je vrlo jednostavno, običan čovek u Srbiji ne traži mnogo. Tek toliko da živi pristojno od svog rada. Druga nada je da oni koji mu namerno sabotiraju pristojan život, čuvajući blagodeti za malu grupu ljudi sa kleptomanskim mentalitetom, kao plod svog nesavesnog rada broje godine provedene iza rešetaka. 
 
Nama neće biti potrebni istoričari da iznose svoja snoviđenja o prošlosti. Neće biti potrebni sociolozi da nam objasne kako smo stigli do tačke topljenja mozga bačenog u blato. 
 
Biće nam potrebni psihijatri - da saniraju posledice.
  • Neša. W

    25.07.2021 14:39
    Strikoooo
    Najjači tekst u novinama koji sam pročitao za svojih 5 banku, i šta da kažem deci sada, šta nam je činiti, bežati u p.m ili šta, nema dna Srbija ga je probila, ambis preti, nevolja velika, a nema se kome reći "u pamet se braćo..." gorak ukus u ustima posle čitanja, au ovo se mora na zlo izvrgnuti, ne dao Bog, ko ih sastavi satrape, o Gospode pomozi nama grešnima sad!
  • Лиманац

    25.07.2021 12:18
    @Ema
    “Ja sam Srpkinja i volim Predsednika Vučića.”

    Драга Ема,
    Да ли би била тако добра и објаснила, шта те је навело да АВАВА тако безусловно волиш?
  • Дођош

    23.07.2021 22:48
    Колико ме поражавају наведене ситуације које се дешавају у нашем комшилуку, граду, нашој земљи, толико уживам у правом, здравом новинарству којим завршавам радни ран. Скоро сам заборавила шта то значи. Хвала на очувању здравог разума у овом лудилу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.