Doterane, marljive i ponižene: Uvredljiv i loš smisao za humor predsednika Srbije

Navikli smo da vlast vređa neistomišljenike i kada "napregnemo" mozak razloge za to možemo da razumemo.
Doterane, marljive i ponižene: Uvredljiv i loš smisao za humor predsednika Srbije
Foto: FoNet
Ipak, 50 odsto stanovništva često je poniženo izjavama koje dopiru sa samog vrha vlasti, a da to nema veze sa njihovim političkim opredeljenjem.
 
Tako je, juče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon posete holivudskog glumca Džonija Depa imao pokušaj duhovitosti ravan onom "pa ti si sve žene uzeo da rade… Pa zato si ti srećan. Misliš da ćeš… Eee…" koje je 2018. godine uputio turskom investitoru u Kraljevu prilikom obilaska pogona tekstilne industrije u Kraljevu.
 
"Glavni utisak mi je taj da nikada u poslednjih deset godina nisam video takvu marljivost i posvećenost svih dama u mom kabinetu, jer su sve ostale da rade prekovremeno, doterale su se kao nikada do sada, a ja sam siguran da je to samo zbog mene, a nikako zbog Depa", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.
 
Da li je to predsednik hteo da kaže da su žene koje su rade za njega inače lenje, motivisane za rad samo plitkim željama da upoznaju glumca? Zašto je predsednik uopšte obratio pažnju i našao za shodno da prokomentariše kako su se "doterale"? Da li on i inače na to obraća pažnju? Da li obraća pažnju na to kada su u pitanju muškarci zaposleni u predsedništvu? 
 
Vučić je često imao opaske na račun žena kada je u pitanju natalitet, pa je tako rekao da su "nekim ženama važnije torbice", a jednom je izjavio i da "Bugari mogu da žene naše devojke ako završe autoput".
 
"Možete da dobijete mlade naše odavde, ali prvo da završite svoj sektor ovde na autoputu, a kad završite to, uspešno, kad mi to odobrimo, onda lepo naše mlade dobijaju dozvolu da idu", rekao je tada.
 
Jasno je da predsednik svojim pokušajima duhovitosti na nivou pijanog ujaka na slavi koristi opšte mišljenje društva o poziciji i sposobnostima žena. Mizoginija je toliko normalizovana u našoj javnosti da smo nakon izjave o ženama koje se doteruju i rade za Džonija Depa imali naslove u medijima poput "Predsednik se našalio na svoj račun" koji potpuno ignorišu odnos prema delu njegovih zaposlenih. To samo pokazuje koliko je takav smisao za humor blizak velikom delu društva, pa čak i medijima koji bi prvi trebalo da promovišu ravnopravnost u društvu koje konstantno relativizuje mržnju i nasilje prema ženama. 
 
Nije ni čudo što smo prošle nedelje imali situaciju u kojoj se voditelji jedne radijske emisije podsmevaju silovanju. Voditelji i medij branili su se da je reč o izuzecima, takoreći, omaklo im se. Ipak, kada je feministički kolektiv "Ženska solidarnost" zagrebao dublje i dalje u emisije istih voditelja, otkrio je konstantu podsmevanja ženama, počevši od najbanalnijih primera, sličnih predsednikovoj poslednjoj izjavi, pa do "Vidiš da ne boli. Tako je". 
 
Da se razumemo, nisu svi muškarci koji se tako "šale" potencijalni silovatelji i nasilnici, ali zajedno doprinose opstajanju kulture koja na žene gleda kao na nejednaka bića kojima treba upravljati, bez obzira na njihove ličnosti, njihov profesionalni uspeh, političku pripadnost i iskustvo.
 
Imali smo situaciju pre dve godine kada je predsednik Vučić sugerisao da žene nisu sposobne za određene poslove time što je najavio da ispred zgrade predsedništva za vreme protesta neće biti obezbeđenje, već "samo" devojke iz vojne policije. Dodao je i da se nada da demonstranti neće napadati devojke, ali da će, ukoliko budu napadnute, država morati da ih brani. Budući da predsednik često kada kaže "država" misli na sebe, da li je to on možda mislio da je on sposoban da brani žene u "Kobrama" koje su tokom obuke i rada prošle sve treninge "rame uz rame" sa muškarcima?
 
Desila se, sećate se, i ona situacija kada je SNS koristila žene iz stranke kao "živi zid" kada je nekoliko opozicionih lidera pokušalo da uđe u Skupštinu grada Beograda. Vladajuća stranka ovim je želela da predstavi žene kao manje jake i ponizi opoziciju time što im se suprotstavljaju "obične žene".
 
Sama činjenica da je na čelo Ministarstva za brigu o porodici i demografiji postavljen Ratko Dmitrović govori mnogo o odnosu ovog režima prema ženama. Znali smo i pre nego što je na čelo ovog ministarstva došao kakav je odnos Dmitrovića prema ženskom polu kada se u martu 2019. zapitao "zbog čega među feministkinjama i 'borkinjama' za ljudska prava, nema ni jedne izrazito lepe žene". Od kada je počeo da predstavlja ministarstvo nije "smirio strasti" pa je konstantno krivio žene za pad nataliteta.
 
Kada gledamo svaku od ovih izjava pojedinačno, možemo sebi dozvoliti da kažemo da to nije ništa ozbiljno. Ali nije reč o pojedinačnim slučajevima. Ovakve tvrdnje i pošalice iz redova vladajuće koalicije, a potom i iz medija, doprinose opstanku društvene klime u kojoj je sasvim u redu da žene provode duplo više vremena u neplaćenom radu u odnosu na muškarce, da budu manje plaćene nego muškarci na istim pozicijama, da im ne verujemo kada kažu da su zlostavljane, da ih provlače po medijima kada prijave nasilnika, da im na svako negativno iskustvo koje podele kažu "preteruješ". 
 
Možda bismo za promenu, umesto da kažemo ženama da preteruju kada se osećaju ugroženo, mogli da kažemo muškarcima, naročito onima na poziciji moći, da preteruju sa lošim humorom koji koren vuče iz dubokog nerazumevanja istorije borbe za ženska prava i nedostatka želje za razumevanjem. Možda bi bilo najbolje da prvi kome ćemo reći da preteruje bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • Slucaj

    20.10.2021 17:57
    @Ne mogu
    Upravo je u tome problem - sto vam nije jasno ni kada vam se lepo objasni. I zenama kojima su ok ovakve sale ce takve biti samo dok se, ne daj Boze, ne suoce sa takvim saljivdzijama. Mnoge jesmo.
  • A3

    20.10.2021 17:02
    Bata Santos 2.0
    Mnogi obožavaju prizeman humor pa se precednik idealno uklapa.
  • A3

    20.10.2021 16:28
    Uplatkao se
    Odsustvo botova sa ženskim imenima koji uvek brane precednika i nezasluženo mu se dive jasno pokazuje da se ovoga puta nije proslavio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.